ßßß
Składniki:galaretka czerwona 1 (użyłam arbuzowej)galaretka np. żółta 1 (użyłam gruszkowej)białko jaja kurzego 3-4cukier puder 3 łyżkiWykonanie:
Galaretki przygotować, w oddzielnych naczyniach, wg przepisu na opakowaniu (dałam nieco mniej wody). Czerwoną - wylać do naczynia (najlepiej szklanego) z płaskim, szerokim dnem. Odstawić do stężenia. Następnie foremką do ciasteczek wykrawać serduszka. Delikatnie przykleić galaretkowe serca do ścianek pucharków (kieliszków, szklanek) do deserów.
Żółtą - ostudzić, ale nie dopuścić do stężenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i powoli dodawać galaretkę. Powstałą masą napełnić pucharki z serduszkami. Wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować w dowolny sposób, owocami, wiórkami gorzkiej czekolady czy kokosowymi, bitą śmietaną.
UWAGA: Przygotowanie pianki to wyśmienity pomysł (poza bezą, którą nie każdy lubi) na wykorzystanie białek pozostałych np. z wyrobu ciasta drożdżowego.Jeśli chcemy specjalnie przygotować piankę, co zrobić z żółtkami...? Na przykład krem brulee, sos waniliowy lub budyń.