Wykonanie
Pianka i
galaretka, czyli... po prostu niebiański smak.

Składniki:
galaretka czerwona 1 (użyłam arbuzowej)
galaretka np. żółta 1 (użyłam gruszkowej)
białko jaja kurzego 3-4
cukier puder 3 łyżkiWykonanie:
Galaretki przygotować, w oddzielnych naczyniach, wg przepisu na opakowaniu (dałam nieco mniej
wody). Czerwoną - wylać do naczynia (najlepiej szklanego) z płaskim, szerokim dnem. Odstawić do stężenia. Następnie foremką do
ciasteczek wykrawać serduszka. Delikatnie przykleić
galaretkowe serca do ścianek pucharków (kieliszków, szklanek) do deserów.

Żółtą - ostudzić, ale nie dopuścić do stężenia.
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę i powoli dodawać
galaretkę. Powstałą masą napełnić pucharki z serduszkami. Wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować w dowolny sposób,
owocami, wiórkami
gorzkiej czekolady czy kokosowymi,
bitą śmietaną.

UWAGA: Przygotowanie pianki to wyśmienity pomysł (poza
bezą, którą nie każdy lubi) na wykorzystanie
białek pozostałych np. z wyrobu
ciasta drożdżowego.Jeśli chcemy specjalnie przygotować piankę, co zrobić z
żółtkami...? Na przykład krem brulee, sos
waniliowy lub
budyń.