Wykonanie
Zupa ogórkowa jest tematem następnego wyzwania rzuconego przez Małą Łyżeczkę . Długo nie mogłam wpaść jaką by tu zupę
ogórkową przyrządzić. Tradycyjny przepis na
ogórkową już jest na blogu, łagodniejsza wersja dla dzieci również… a
potem przyszła refleksja, czy na pewno? Sprawdziłam i okazało się, że jednak nie. W związku z tym chciałam Wam dzisiaj zaproponować łagodniejszą wersję zupy ogórkowej w formie kremu. Nie jest taka kwaśna, jak typowa zupa ogórkowa, robi się ją błyskawicznie i smakuje dzieciakom. Polecam!
Czas przygotowania: około 20 minutSkładniki:0,3 litra
bulionu (300ml)3
kiszone ogórki1 ugotowany
ziemniak1 ugotowana
marchewkaPrzyprawy: odrobina
pieprzu, odrobina
soliOgórki kiszone obieram ze skórki i kroje na mniejsze kawałki.
Bulion podgrzewam delikatnie na małym ogniu dorzucając do niego
ogórki,
marchewkę i
ziemniaka. Całość doprowadzam do wrzenia i miksuje blenderem. Kosztuje i ewentualnie dorzucam
przyprawy. Jeśli
bulion i warzywa były solone, to zazwyczaj nie używam już
soli tylko minimalną ilość
pieprzu. Podaje z kleksem
śmietany. Smacznego J