Wykonanie
O robieniu bez krąży wiele legend: że strasznie trudno je ukręcić, że należy je kręcić tylko ręcznie, że zawsze opadają, że są strasznie pracochłonne i czasochłonne. Prawd w tych legendach nie zbyt wiele, no może jedynie ta, że długo się pieką. Jednak całą robotę za nas w tym czasie wykonuje piekarnik, a my możemy robić cokolwiek od picia
kawy na porządkach kończąc :) Jeśli jeszcze nie robiliście Pavlovy w sowim życiu, królowej bez, szczerze zachęcam by wypróbować ten przepis. Taka domowa
beza, jest bez porównania lepsza aniżeli sklepowa. Chrupka na zewnątrz, miękka kremowa w środku. Jeśli raz spróbujecie to zakochacie się w niej bez reszty :)
Czas przygotowania: 15 minut + 1,5h pieczeniaIlość porcji: ok 8Składniki:Na
bezę:6
białek250g
cukru pudru1 łyżka
skrobi1 łyżka
soku z cytrynyZielony barwnik (możemy ominąć ten punkt wówczas wyjdzie nam tradycyjna biała baza)Dodatki330ml
śmietany kremówkiDowolne
owoceW wersji wielkanocnej proponujemy dodać jeszcze
czekoladowe jajaDo miski miksera wbijamy
białka. Dodajemy szczyptę
soli i miksujemy. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier. Pod sam koniec dodajemy
sok z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca wyłączamy mikser. Dodajemy
skrobię i barwnik, jeśli go używamy. Bardzo delikatnie mieszamy ręcznie przy pomocy szpatułkiBlachę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujmy od średniej wielkości talerza okrąg. Wykładamy na środek ubitą pianę. Formujemy kształt wyrównując boki i lekko spłaszczając górę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 1,5h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i delikatnie go uchylamy. Nie wyjmujemy
bezy ze środka
póki całkowicie nie ostygnie.Kremówkę ubijamy na sztywna pianę, nie dodając już
cukru. Na godzinę przed podaniem wykładamy ubita
śmietanę na
beze i dekorujemy
owocami, jajeczkami i np. listkami
mięty. Smacznego.