Wykonanie
Łosoś jest bardzo zdrowy, ale jedzenie go bez dobrego przyrządzenia może stać się nudne. Jeśli dodać do niego ten sos całe danie przestaje być dietetyczne, ale nadal jest przepyszne. :-)
Serowy smak bardzo dobrze komponuje się z delikatnym smakiem pieczonego,
cytrynowego łososia.
2 filety
łososiasok z cytrynysólpieprz3 łyżki
masła3/4 szklanki
mlekaszklanka startego
żółtego seraduży
pomidor1.
Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej smarujemy połową ilością podanego
masła.
Rybę solimy,
pieprzymy i skrapiamy
sokiem z cytryny.2. Pozostałe
masło roztapiamy w rondlu, wsypujemy
mąkę, mieszamy i powoli wlewamy
mleko, cały czas mieszając do momentu aż sos zgęstnieje.3.
Rybę posypujemy
startym serem, następnie na
ser układamy pokrojonego w plasterki
pomidora.4. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.