Wykonanie
Bardzo lubię łączyć
gruszkę z wytrawnymi potrawami. I tak towarzyszyła ona już przeróżnym sałatkom i
śledziom. Przyszła kolej również na
schab, który zapieczony z
gruszką i
serem jest prawdziwym
smakowym rarytasem.

6 plastrów
schabu2 duże, dojrzałe
gruszki100g
twardego sera długodojrzewającego
sól,
pieprzolej1. Każdy plaster
schabu cienko rozbijamy, przekrawamy na pół. Posypujemy
solą i
pieprzem, smarujemy niewielką ilością
oleju z dwóch stron.2. Z
gruszek wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w sporej wielkości kostkę.
Ser ścieramy na małych oczkach tarki, mieszamy z
gruszką. Doprawiamy odrobiną
soli i
pieprzu.3.
Schab układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy plaster
schabu wykładamy
gruszkę z
serem. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

