ßßß
Pudding z chia w nowej, zimowej odsłonie, z dodatkiem sezonowych owoców - krwistoczerwonych pomarańczy sycylijskich. Z dodatkiem jogurtu naturalnego, miodu (choć w zamian dałam nektar z agawy). Pycha i zdrowo! Kiedy zobaczycie na straganie czerwone pomarańcze, nie przechodźcie obok nich obojętnie ;-).Składniki na 2 porcje:pół szklanki jogurtu naturalnegopół szklanki świeżo wyciśniętego soku z czerwonej (krwistej) pomarańczy (2 sztuki)1/4 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie, poprawia smak)2 łyżki miodu lub nektaru z agawy1/4 szklanki nasion chia (u mnie białe)1 czerwona pomarańcza dodatkowo, obrana i pokrojona w plasterki, do podaniaposiekane niesolone pistacje, do podaniaW niedużej miseczce wymieszać jogurt z sokiem z pomarańczy, wodą z kwiatu pomarańczy, miodem. Dodać nasiona chia i wymieszać. Przykryć folią i odstawić na 8 - 24 godziny do lodówki.Po tym czasie rozdzielić pomiędzy 2 pucharki. Ozdobić cząstkami czerwonych pomarańczy i posiekanymi pistacjami. Podawać.Smacznego :-).
Źródło przepisu - bonappetit.com