ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowy pudding z chia

Pomarańczowy pudding z chia

nazwa

Wykonanie

Pudding z chia w nowej, zimowej odsłonie, z dodatkiem sezonowych owoców - krwistoczerwonych pomarańczy sycylijskich. Z dodatkiem jogurtu naturalnego, miodu (choć w zamian dałam nektar z agawy). Pycha i zdrowo! Kiedy zobaczycie na straganie czerwone pomarańcze, nie przechodźcie obok nich obojętnie ;-).
Składniki na 2 porcje:
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z czerwonej (krwistej) pomarańczy (2 sztuki)
1/4 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie, poprawia smak)
2 łyżki miodu lub nektaru z agawy
1/4 szklanki nasion chia (u mnie białe)
1 czerwona pomarańcza dodatkowo, obrana i pokrojona w plasterki, do podania
posiekane niesolone pistacje, do podania
W niedużej miseczce wymieszać jogurt z sokiem z pomarańczy, wodą z kwiatu pomarańczy, miodem. Dodać nasiona chia i wymieszać. Przykryć folią i odstawić na 8 - 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie rozdzielić pomiędzy 2 pucharki. Ozdobić cząstkami czerwonych pomarańczy i posiekanymi pistacjami. Podawać.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - bonappetit.com
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/pomaranczowy-pudding-z-chia