ßßß

Pęczak to jedna z moich ulubionych kasz , lubię ją i do mięs z sosami i jako dodatek do różnych warzyw . Ostatnio lubię jeść na zielono, więc do kaszy trafił szpinak a także nieco młodych chwastów z ogródka – pokrzywy, czosnaczek i gwiazdnica , pełne wiosennych witamin i mikroelementów. By danie było bardziej konkretne, dorzuciłam ugotowaną ciecierzycę. Szpinak i młode chwasty w towarzystwie ciecierzycy fajnie pasowały do grubego pęczaku.30 dkg kaszy pęczak, kawałek masłaszklanka ugotowanej ciecierzycy10 -15 dkg liści szpinakugarść młodej pokrzywy i gwiazdnicy, nieco czosnaczkumała cebulaolej do smażeniasól, pieprz czarny i ziołowy, świeży tymianekKaszę zalałam wodą o objętości t razy większej, posoliłam, dodałam kawałek masła i gotowałam do miękkości około pół godziny.Pokrzywę ( listki i górne pędy) , gwiazdnicę i czosnaczek umyłam w kilku wodach, odcedziłam, posiekałam.Na oleju podsmażyłam posiekaną cebulę . Potem dodałam posiekany szpinak i zieleninę, posypałam pieprzami i smażyłam, aż zmiękły. Posoliłam, dodałam świeże listki tymianku i ciecierzycę, wymieszałam wszystko z pęczakiem.Wyszło bardzo ciekawe danie, zielone i pachnące świeżymi ziołami. Polecam na wiosnęSmacznego !