Wykonanie
Gryczane placki w wielu zaskakujących postaciach to u nas hit!Od długiego czasu zamiast
mąki używamy nasion białej gryki (niepalonej),którą delikatnie skiełkowujemy przed użyciem (nie jest to konieczność ale znacznie pomaga w procesie trawienia i przyswajania składników pokarmowych z gryki).Jeżeli nie masz cierpliwości do kiełkowania nasionek gryki,po prostu namocz ją na noc i użyj do ciasta miękkich nasion przepłukanych
wodą.Jeśli w ogóle nie masz czasu a dysponujesz wysokoobrotowym sprzętem- przepłucz porządnie grykę na sitku i zmiksuj ją z
wodą.Jak smakują placki?Nie jest to wersja dla miłośników puszystych racuchów napompowanych
proszkiem do pieczenia i
cukrem. Są elastyczne, płaskie, niezbyt słodkie (zależy od słodkości
jabłek) i całkiem smakowite! Zważywszy że nie zawierają ani jaj, ani
mąki pszennej, ani glutenu, ani
cukru, ani żadnej dodanej
skrobi jest to naprawdę niezłe rozwiązanie!A poniżej wersja dla najbardziej cierpliwych.:D

Składnikigryka niepalona - 3/4 szklanki (po namoczeniu)
jabłka - bardzo słodkie, ok 2 sztuk
cynamon cejloński - 2 płaskie łyżeczki lub do smaku
kurkuma - szczypta

Proporcje składników zależą w dużym stopniu od świeżości gryki. Jeśli jest mało wysuszona, wówczas chłonie mniej
wody - dlatego trudno określić bardzo precyzyjnie jaką ilość gryki użyć. Porcję
jabłek należy zatem dodawać sukcesywnie w zależności od pożądanego efektu (bardziej lub mniej
owocowe placki)Wykonanie:Grykę zmiksuj z niewielką ilością
wody na masę o konsystencji gęstej
śmietany, dodaj
przyprawy, a następnie starte na tarce o dużych oczkach
jabłka. Wymieszaj całość. Jeśli masa nie wydaje Ci się wystarczająco słodka możesz ją dosłodzić dowolną substancją (
syropem klonowym - uwaga, wówczas placki łatwiej się przypalają;
ksylitolem itd) lub przyrządzić sos (polewę) do placków i zbalansować smak wedle upodobania już na talerzu. Smaż placki na niewielkim ogniu, na tłuszczu
kokosowym lub
maśle klarowanym, lub, na odpowiedniej patelni, zupełnie bez tłuszczu, nie rumieniąc ich zanadto (akrylamid).Podawaj saute, z dodatkowymi
owocami lub z czymkolwiek lubisz.Nasza "grzeszna" wersja to racuchy z
jabłkami z dodatkiem aronią w miodzie.;)Uściski!Smacznego!