Wykonanie

placki kukurydziane z gorącym
sosem śliwkowym z
cynamonemcornmeal pancakes with hot cinnamon plum sauce

Na osłodę dnia - placki. Może i nieco jesienne pod względem dodatków, niemniej ich żółty
słoneczny kolor na upartego wciąż może kojarzyć się z latem, które w końcu wcale się jeszcze nie zakończyło.Tymczasem... zachęcam do zrobienia placków. Biorąc pod uwagę ich delikatny, słodki smak przełamywany
śliwką i
cynamonem, są tego warte.Może dzisiaj znowu założę niebieskie soczewki. Wezmę głęboki wdech i zacznę załatwiać, co należy. Muszę nadgonić ten tydzień. Dużo będzie się działo, a nie w każdym momencie
mogę usiąść wygodnie na kanapie i po prostu czekać. To ja muszę coś załatwić.

/1 porcja/- 50g
kaszy kukurydzianej- 1 łyżka
mąki kukurydzianej- 1
jajko- 1/2 szklanki
mleka- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMleko podgrzewamy w rondelku, wsypujemy
kaszkę oraz
syrop z agawy i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
jajko i łączymy razem wszystkie składniki. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obydwu stron do zarumienienia.