Wykonanie

smażona na
maśle polenta z kremowym
serkiem,
konfiturą z
malin i kandyzowanym aloesempolenta fried with butter with creamy cheese, raspberry
confiture and candied aloe

Po dwóch tygodniach wolnego szkoła wydaje się dla mnie czymś iście abstrakcyjnym. Jak tu nagle nauczyć się na nowo systematycznego powtarzania, wcześniejszego chodzenia spać?Nie wiem.Co więcej, dowiem się dopiero we wrześniu - nie zamierzam już niczego zmieniać. W mojej psychice w maju po cichu zaczęły się już moje wstępne wakacje. Choć za oknem leje deszcz, a do oficjalnego końca roku ponad miesiąc, myślami jestem już daleko, daleko poza
murami szkoły i wszelką nauką. Nie zamierzam zbyt prędko wracać.Dzisiejsze śniadanie to inspiracja przepisem Martyny . Od dawna chciałam usmażyć polentę i, cóż, w końcu to zrobiłam. Myślę, że następnym razem dodam
mąkę albo
otręby do obtoczenia jej, ale i w tej "czystej" wersji była naprawdę smaczna. Czuję, że warto z nią jeszcze poeksperymentować./1 porcja/- 60g
kaszy kukurydzianej Sante- 150ml
wody- 150ml
mleka- 1 łyżeczka
stewii- łyżka
masłaKaszę kukurydzianą gotujemy na posłodzonym
mleku i wodzie przez około 10 minut. Gotową
kaszę przelewamy do pojemniczka i odstawiamy do wystudzenia i stężenia - co najmniej na kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce. Po upływie tego czasu kroimy
kaszę na plasterki i smażymy na rozgrzanym na patelni
maśle z obu stron.