ßßß Cookit - przepis na 302. Monday / smażona polenta

302. Monday / smażona polenta

nazwa

Wykonanie

smażona na maśle polenta z kremowym serkiem, konfiturą z malin i kandyzowanym aloesem
polenta fried with butter with creamy cheese, raspberry confiture and candied aloe
Po dwóch tygodniach wolnego szkoła wydaje się dla mnie czymś iście abstrakcyjnym. Jak tu nagle nauczyć się na nowo systematycznego powtarzania, wcześniejszego chodzenia spać?
Nie wiem.
Co więcej, dowiem się dopiero we wrześniu - nie zamierzam już niczego zmieniać. W mojej psychice w maju po cichu zaczęły się już moje wstępne wakacje. Choć za oknem leje deszcz, a do oficjalnego końca roku ponad miesiąc, myślami jestem już daleko, daleko poza murami szkoły i wszelką nauką. Nie zamierzam zbyt prędko wracać.
Dzisiejsze śniadanie to inspiracja przepisem Martyny . Od dawna chciałam usmażyć polentę i, cóż, w końcu to zrobiłam. Myślę, że następnym razem dodam mąkę albo otręby do obtoczenia jej, ale i w tej "czystej" wersji była naprawdę smaczna. Czuję, że warto z nią jeszcze poeksperymentować.
/1 porcja/
- 60g kaszy kukurydzianej Sante
- 150ml wody
- 150ml mleka
- 1 łyżeczka stewii
- łyżka masła
Kaszę kukurydzianą gotujemy na posłodzonym mleku i wodzie przez około 10 minut. Gotową kaszę przelewamy do pojemniczka i odstawiamy do wystudzenia i stężenia - co najmniej na kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce. Po upływie tego czasu kroimy kaszę na plasterki i smażymy na rozgrzanym na patelni maśle z obu stron.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/05/302-monday-smazona-polenta.html