Wykonanie

O tym jak upiec dobry
biszkopt pisałam tutaj.Upieczcie więc dobry
biszkopt i to będzie podstawa torcikuo nazwie Pijana
pistacja. Torcik ten piekłam dla mojej Mai Córki Zegarmistrza i jest on przeznaczony raczej dla osób dorosłych ze względu na dużą zawartość procentów. Jednakże można zmniejszyć ich ilość i będzie również nadawał się do spożycia dla osób niepełnoletnich :)Co będzie potrzebne:wszystkie składniki do upieczenia
biszkoptu znajdziecie tutaj
alkohol do nasączenia blatów
biszkoptowych wg uznania (można nasączyć naparem z
kawy lub
herbatą z dodatkiem
soku pomarańczowego, ewentualnie
syropu kawowego lub
amaretto )Składniki na krem :
mascarpone 750 g
spirytus 100 ml
pistacje 250 g
brandy 200 mlszczypta
soliJak wykonać:Jak upiec
biszkopt – krok po kroku (instrukcja - tutaj)Zaś krem
pistacjowy robi się bardzo prosto.
Serek mascarpone mieszamy z
cukrem, a następnie dodajemy powolutku
brandy i
spirytus. Na końcu dodajemy obrane i drobno posiekane
pistacje (część
pistacji 100g -125g zostawić do dekorowania
tortu) oraz szczyptę
soli, która przełamuje smak. Jeśli Wasze
pistacje są mocno solone – możecie nie dodawać
soli.Przestudzony
biszkopt przekroić na dwie części lub trzy. Przesmarować kremem kolejne jego partie oraz boki i wierzch oraz obsypać suto
pistacjami. Schłodzić w lodówce. Torcik
pistacjowy gotowy.

Był pyszny. Po rozkrojeniu nie dali mi zrobić zdjęcia – bo nie jestem na warsztatach fotograficznych :)Jedli, jedli … a uszka trzęsły im się z zadowolenia :) To lubię najbardziej <3