Wykonanie
JAGODY GOJI, te cudowne
owoce to ponoć środek odżywczy wspierający zdrowie, mają ogromny potencjał i to tylko kwestia czasu, aż zrewolucjonizują dietetykę. Skąd one się wzięły? Jak to najczęściej bywa, używano ich w tradycyjnej chińskiej medycynie jako skuteczny środek leczniczy w przypadku stanów zapalnych i wszelakich chorób (nawet
serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek).Lista korzystnych składników pokarmowych, minerałów i witamin nie ma końca.Czy wspomniałam już, że są NISKOKALORYCZNE i wspomagają odchudzanie?Jak smakują?Nie mają bardzo intensywnego smaku. Odrobinę przypominają suszone kawałki
jabłka.Ile kosztują i gdzie można kupić?Niestety, cena to jest ich spory minus...Ok. 20 zł\100g. Znajdziemy je w sklepie ze zdrową żywnością.Przykładowo: Wapń (112mg/100g), Potas (1 . 13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g), Witaminę C (148mg/100g).LEKKI
MAKARON z
JAGODAMI GOJI i
brzoskwiniąbardzo łatweczas: 7 minut
Wykonanie:
Makaron (u mnie orkiszowy) gotujemy tak, aby był lekko twardy. Po zdjęciu z ognia, płuczemy zimną
wodą i studzimy. Układamy na talerzu.
Jogurt mieszamy ze słodziłem i kładziemy na
makaron.
Owoce kroimy (mogą to być wasze ulubione, niekoniecznie
brzoskwinia - kombinujcie), wrzucamy na to
jagody goji.Dlaczego taka prosta forma dania?
JAGODY GOJI smakują mi jedynie w najprostszej postaci - zmielone i zalane wrzątkiem, mają dla mnie smak nie do zaakceptowania.