Wykonanie
Kasza jaglana, to cudo natury. Można ją podawać na słodko, słono, sypko, papkowato czy jak tylko wyobraźnia kucharza pozwoli. Traktowana jest jako najzdrowsza ze zdrowych
kasz. Niestety na naszych stołach gości dość rzadko, wydaje się być zapomniana i niedoceniana.Dietetycy zalecają jej spożycie szczególnie w porach
śniadaniowych, gdyż należy do grupy pokarmów lekkostrawnych, sycących, bogatych w witaminy, a poza tym służących do oczyszczania organizmu. Zachęcam do zakupu , tym bardziej, że to nie jest
droga inwestycja. Wasze
kubki smakowe będą zachwycone! Pomaga, gdy nudzą się już standardowe kanapki... :-)
Śniadaniowa kasza jaglana z
owocami
Składniki:- ok. pół szklanki
kaszy jaglanej-
jogurt naturalny- dojrzały
banan-
brzoskwinia-
powidła śliwkowePrzepis:(bardzo łatwy)
Kaszę płuczemy zimną
wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną
wodą – w ten sposób wyeliminujemy smak goryczy. Pamiętajcie o tej czynności, wykonujemy ją za każdym razem! Najlepiej jest to zrobić na niewielkiej wielkości sitku. Przesypujemy do garnuszka, zalewamy szklanką
wody i gotujemy do miękkości (ok. 7 min). Należy uważać, żeby
woda się nie wygotowała i mieszać. W tak zwanym
między czasie myjemy i kroimy ulubione
owoce. Ugotowaną
kaszę wsypujemy do miseczki i zalewamy
jogurtem, całość dekorujemy
owocami.Prościzna i pychota.Smaczności!

