ßßß
Składniki :80 dag pieczarek100 ml śmietany 30%1 cebula średniej wielkości5 dag serka topionegosól i pieprz do smaku1 łyżka stołowa masła1 łyżka soku z cytryny1 litr bulionu warzywnegoSposób przygotowania:Pieczarki obrać ze skórki, pokroić na drobno, skropić sokiem z cytryny, aby nie pociemniały.Cebulę obrać, posiekać na drobno i podsmażyć na maśle na złocisty kolor. Następnie dodać do pieczarek i dusić pod przykryciem 6-7 minut. Podlać 1 szklanką bulionu, po czym dusić do miękkości na małym ogniu. Przestudzić, zmiksować na gładka masę.Dodać serek, podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuści. Wlać resztę bulionu i dodać śmietanę, mieszać przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.