Wykonanie
04 Marca 2014 Gotowanie ze stylemPrzepis na krem
pieczarkowy. Aksamitny i bardzo aromatyczny o idealnie gładkiej konsystencji. Podstawą zupy są
pieczarki, które początkowo podsmaża się na
maśle wraz z
cebulą i dusi do miękkości. Następnie całość podlewa się
wywarem, gotuje i miksuje na gładką masę. Zupa nabiera jasnego koloru i ciekawego smaku zaraz po rozpuszczeniu
serka topionego i po dodaniu
śmietany 30%. Na sam koniec krem należy dość obficie doprawić
solą i
pieprzem, dzięki
czemu zyska on wyraźny smak. Zachęcam do skosztowania.

Składniki :80 dag
pieczarek100 ml
śmietany 30%1
cebula średniej wielkości5 dag
serka topionegosól i
pieprz do smaku1 łyżka stołowa
masła1 łyżka
soku z cytryny1 litr
bulionu warzywnegoSposób przygotowania:
Pieczarki obrać ze skórki, pokroić na drobno, skropić
sokiem z cytryny, aby nie pociemniały.
Cebulę obrać, posiekać na drobno i podsmażyć na
maśle na złocisty kolor. Następnie dodać do
pieczarek i dusić pod przykryciem 6-7 minut. Podlać 1 szklanką
bulionu, po czym dusić do miękkości na małym ogniu. Przestudzić, zmiksować na gładka masę.Dodać
serek, podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuści. Wlać resztę
bulionu i dodać
śmietanę, mieszać przez kilka minut. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku.