ßßß
Składniki na 40 pierogów:Nadzienie:500 g truskawek1/2szklanki cukruCiasto na pierogi:500 g mąki pszennej typ 4503/4 szklanki ciepłej wody1/2 łyżeczki soliDodatkowo:170 ml jogurtu naturalnego3 łyżki stołowe cukru pudruSposób przygotowania:Truskawki umyć pod bieżącą wodą, a następnie usunąć szypułki. Większe owoce pokroić w ćwiartki, mniejsze natomiast pozostawić w całości. Dodać cukier i dokładnie wymieszać.Mąkę przesypać na stolnicę, a następnie wymieszać z solą. Powoli stopniowo dolewać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto.W zależności od jakości mąki może być potrzebna większa bądź mniejsza ilość wody. Wyrobione ciasto na pierogi powinno być miękkie, gładkie i elastyczne.Ciasto rozwałkować szklanką, wycinać z niego krążki, na które nakładać po kilka pokrojonych truskawek. Brzegi ciasta zlepić ze sobą. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody gotować około 2 minuty.Podawać z jogurtem naturalnym oraz cukrem pudrem.Pierogi możemy także wykonać z mąki razowej, wówczas mieszamy mąkę pszenną z razową w stosunku 1:1. Pierogi z mąki razowej są o wiele trudniejsze do wykonania ze względu na dużo mniejszą zawartość glutenu w tej mące. Gluten odpowiada bowiem za rozciągliwość, kleistość, elastyczność oraz sprężystość ciasta.