Wykonanie
26 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylemLetni przepis na pyszne domowe pierogi z
truskawkami. Znana w każdym polskim domu potrawa, którą robi się dość łatwo, choć nie zawsze szybko. Ciasto na pierogi powinno być sprężyste, elastyczne, miękkie oraz nieco grubsze niż na inne pierogi ponieważ sok, który wypuszczają
truskawki może spowodować pękanie ciasta jeszcze przed jego ugotowaniem. Przy okazji powyższego wpisu zamieszczam także przepis na pierogi z
mąki razowej z
truskawkami oraz
czereśniami.

Składniki na 40 pierogów:Nadzienie:500 g
truskawek1/2szklanki
cukruCiasto na pierogi:500 g
mąki pszennej typ 4503/4 szklanki ciepłej
wody1/2 łyżeczki
soliDodatkowo:170 ml
jogurtu naturalnego3 łyżki stołowe
cukru pudruSposób przygotowania:
Truskawki umyć pod bieżącą
wodą, a następnie usunąć szypułki. Większe
owoce pokroić w ćwiartki, mniejsze natomiast pozostawić w całości. Dodać
cukier i dokładnie wymieszać.
Mąkę przesypać na stolnicę, a następnie wymieszać z
solą. Powoli stopniowo dolewać ciepłą
wodę i wyrabiać ciasto.W zależności od jakości
mąki może być potrzebna większa bądź mniejsza ilość
wody. Wyrobione ciasto na pierogi powinno być miękkie, gładkie i elastyczne.Ciasto rozwałkować szklanką, wycinać z niego krążki, na które nakładać po kilka pokrojonych
truskawek. Brzegi ciasta zlepić ze sobą. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię
wody gotować około 2 minuty.Podawać z
jogurtem naturalnym oraz
cukrem pudrem.Pierogi możemy także wykonać z
mąki razowej, wówczas mieszamy
mąkę pszenną z razową w stosunku 1:1. Pierogi z
mąki razowej są o wiele trudniejsze do wykonania ze względu na dużo mniejszą zawartość glutenu w tej
mące. Gluten odpowiada bowiem za rozciągliwość, kleistość, elastyczność oraz sprężystość ciasta.
