Wykonanie
22 Maja 2013 Gotowanie ze stylemUwielbiam
młodą botwinę wiosną, jest bardzo smaczna i zawsze kojarzy mi się z barszczem z botwiny przyrządzanym przez moją mamę. Kiedy byłam wczoraj przy Hali Mirowskiej, gdzie zwykle kupuję
szparagi poczułam, że muszę wreszcie zrobić pierogi z
botwinką. Swoją
drogą, po raz pierwszy zamieszczam na stronie przepis na ciasto pierogowe. Recepturę zdobyłam od znajomej z Ukrainy, można ją stosować także do uszek oraz do ukraińskiej potrawy zwanej pielmieni.Pierogi z
botwinką i
mozzarellą
Składniki na 30 pierogów:Farsz:1 pęczek świeżej
botwinki2 opakowania
mozzarelli w kulce (250 g) bądź 200 g
ricottysól,
pieprzCiasto:3 szklanki
mąki pszennej½ szklanki ciepłej przegotowanej
wody½ łyżeczki
soli1
żółtkoSposób przygotowania:Farsz:Z
botwinki odkroić
buraczki pozostawiając do pierogów tylko liście. Następnie wrzucić liście do wrzącej
wody i gotować około3 minuty, dobrze odsączyć i posiekać na drobno.
Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej do miseczki wraz z posiekanymi liśćmi botwiny. Ugnieść składniki za pomocą łyżki, odsączyć nadmiar
wody, doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku i wymieszać.Ciasto:
Mąkę wymieszać z ciepłą
wodą,
żółtkiem oraz
solą a następnie zagnieść ciasto. Jeśli będzie ono zbyt gęste w trakcie zagniatania dodać jeszcze nieco
wody, natomiast jeśli będzie zbyt płynne podsypać
mąką.Wykończenie:Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy, wykrawać szklanką koła i układać obok siebie. Na każdy okrąg nakładać łyżką przygotowany farsz i zlepiać pierogi na końcach wedle uznania za pomocą widelca bądź wykonując ręcznie różnego typu kształty.W dużym garnku zagotować
wodę z niewielką ilością
soli, wrzucać do niej partiami pierogi, po czym delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię
wody gotować jeszcze przez 1 minutę, następnie odcedzić i wyjąć na płaski talerz. Pierogi układać obok siebie, aby się nie zlepiły.
