ßßß Cookit - przepis na Pierogi z botwinką i mozzarellą

Pierogi z botwinką i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

22 Maja 2013 Gotowanie ze stylem
Uwielbiam młodą botwinę wiosną, jest bardzo smaczna i zawsze kojarzy mi się z barszczem z botwiny przyrządzanym przez moją mamę. Kiedy byłam wczoraj przy Hali Mirowskiej, gdzie zwykle kupuję szparagi poczułam, że muszę wreszcie zrobić pierogi z botwinką. Swoją drogą, po raz pierwszy zamieszczam na stronie przepis na ciasto pierogowe. Recepturę zdobyłam od znajomej z Ukrainy, można ją stosować także do uszek oraz do ukraińskiej potrawy zwanej pielmieni.
Pierogi z botwinką i mozzarellą
Składniki na 30 pierogów:
Farsz:
1 pęczek świeżej botwinki
2 opakowania mozzarelli w kulce (250 g) bądź 200 g ricotty
sól, pieprz
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki ciepłej przegotowanej wody
½ łyżeczki soli
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Farsz:
Z botwinki odkroić buraczki pozostawiając do pierogów tylko liście. Następnie wrzucić liście do wrzącej wody i gotować około
3 minuty, dobrze odsączyć i posiekać na drobno.
Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej do miseczki wraz z posiekanymi liśćmi botwiny. Ugnieść składniki za pomocą łyżki, odsączyć nadmiar wody, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i wymieszać.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z ciepłą wodą, żółtkiem oraz solą a następnie zagnieść ciasto. Jeśli będzie ono zbyt gęste w trakcie zagniatania dodać jeszcze nieco wody, natomiast jeśli będzie zbyt płynne podsypać mąką.
Wykończenie:
Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy, wykrawać szklanką koła i układać obok siebie. Na każdy okrąg nakładać łyżką przygotowany farsz i zlepiać pierogi na końcach wedle uznania za pomocą widelca bądź wykonując ręcznie różnego typu kształty.
W dużym garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli, wrzucać do niej partiami pierogi, po czym delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze przez 1 minutę, następnie odcedzić i wyjąć na płaski talerz. Pierogi układać obok siebie, aby się nie zlepiły.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_pierogi-z-botwinka-i-mozzarella.html