17 Stycznia 2014 Gotowanie ze stylemBanany smażone w cieście to bardzo prosty a jednocześnie zaskakująco oryginalny i ciekawy deser. Podstawą ciasta jest serek homogenizowany o smaku waniliowym połączony ze składnikami takimi jak jajko, mąka i soda. Ciasto ma dość gęstą konsystencję. Do bananów można wykorzystać także najprostsze ciasto naleśnikowe. Usmażone banany smakują wyśmienicie na ciepło polane płynnym miodem.Banany smażone w cieście z serkiemwaniliowym i miodemSkładniki na 6 porcji:3 banany150 - 200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym np. Danio1 jajko75 - 100 g mąki pszennej (50% w stosunku do ilości serkawaniliowego)1 łyżeczka sodymiód do polaniaolej do smażeniaSposób przygotowania:Serekwaniliowy wymieszać w misce z jajkiem, mąką i sodą za pomocą miksera.Na patelni rozgrzać średnią warstwę oleju.Banany przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na pół tak, by powstały cztery jednakowe części. Następnie obtaczać w cieście i smażyć z dwóch stron obserwując, aż się zarumienią.Przełożyć na talerz i polać miodem.