ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina1 szklanka porto1-2 szalotki przekrojone wzdłuż na półkilka gałązek tymianku2-3 łyżeczki pokruszonego w moździerzuczarnego (lub kolorowego) pieprzu4 kawałki (po 15 dag) polędwiczek wieprzowych (lub wyluzowanego combra sarniego)3 łyżki oliwy i kawałek masła2 dag gorzkiej czekolady (70-proc.)Polędwiczki z sosem czekoladowym - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do rondla o grubym dnie wlej wino i porto, dodaj szalotki i tymianek, gotuj na mocnym ogniu 20-30 minut, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Mięso opłucz i osusz, obtocz z każdej strony w pokruszonym pieprzu i obsmaż na brązowo w brytfannie na oliwie z masłem. Potem wstaw brytfannę do piekarnika i piecz jakieś 5 minut. Mięso wyjmij, zawiń w folię aluminiową i odłóż na kilka minut. Do czystego rondla przecedź zredukowany sos winny, podgrzej na małym ogniu i rozpuść w nim czekoladę. Pokrój mięso na porcje, polej sosem. Możesz podawać z gotowanymi ziemniakami albo ziemniaczanymi krokiecikami. Pasują także warzywa ugotowane na parze.Smakołyki na Dzień Czekolady
polędwiczki z sosem czekoladowym oraz przegrzebki w sosie czekoladowym . http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Poledwiczki_z_sosem_czekoladowym,,59748912,9495.html Ciągle spragniony czekolady? Zobacz przepisy na Ciasta (bardzo) czekoladowe i zainspiruj się kolejnymi słodkimi pomysłami.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu