Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Kinga Błaszczyk-WójcickaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (8 głosów)8 malutkich
patisonów250 g
pieczarek2
pomidory1 łyżeczka
ziołowego pieprzu2 łyżki
masła1 łyżeczka
słodkiej papryki100 g
sera edamskiegoPatisony nadziewane
pieczarkami - sposób przygotowania:
Patisony dokładnie umyj. Przekrój na połówki (dolną i górną) w najszerszym miejscu warzywa. Metalową łyżką wybierz ze środka miąższ, zostawiając jednocentymetrową warstwę. Gotuj
patisony na parze lub w małej ilości
wody przez 15 minut. Wyjmuj ostrożnie, aby nie uszkodzić połówek. Najlepiej do gotowania połówki wkładać parami, aby
potem łatwo odnaleźć pasujące do siebie części. Połowę wybranego z
patisonów miąższu posiekaj w drobną kostkę. Tak samo oczyszczone
pieczarki.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i posiekaj drobno.
Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzej
masło, wsyp do niego
przyprawy, smaż przez kilka sekund i natychmiast dodaj
grzyby. Zamieszaj, przykryj i duś przez 5 minut na średnim ogniu. Dodaj posiekany miąższ
patisonów, zamieszaj i duś 3 minuty. Na końcu wrzuć na patelnię
pomidory i smaż wszystko jeszcze przez 5 minut bez przykrywki. Dodaj połowę
utartego sera, pół łyżeczki
soli, zamieszaj, a kiedy
ser się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia. Tak przyrządzony farsz odstaw do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na blaszce do pieczenia ułóż dolne połówki
patisonów - najlepiej obciąć im lekko
spody, aby stały stabilnie. Do każdego nałóż kopiasto farszu
pieczarkowego. Przykryj górnymi połówkami i posyp resztą
sera. Piecz
patisony w piekarniku, na środkowym poziomie przez 40 minut. Podawaj na gorąco na obiad lub na kolację.
Patisony z farszem
pieczarkowym to pomysł, na który wpadłam całkiem niedawno. Nie zdążyłam jeszcze wypróbować, ale myślę, że tak samo dobrze będą smakować nadziewane
cukinie czy
bakłażany. Przy zakupie
pieczarek zwróć uwagę, aby były jak najjaśniejsze, bez zagnieceń i plam.
Pieczarki ciemne, porowate, o wysuszonych brzegach nie nadają się do jedzenia.
Pieczarkijeszcze 10 minut,
posól do smaku i podawaj gorące z
ryżem,
kaszą lub kromkami świeżego
chleba z
masłem.
Patisony nadziewane
pieczarkami 8 malutkich
patisonów 250 g
pieczarek 2
pomidory 1 łyżeczka
ziołowego pieprzu 2 łyżki
masła 1 łyżeczka
słodkiej papryki 100 g
sera edamskiego Patisony dokładniePączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu