ßßß Cookit - przepis na Patisony nadziewane pieczarkami

Patisony nadziewane pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Kinga Błaszczyk-Wójcicka
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (8 głosów)
8 malutkich patisonów
250 g pieczarek
2 pomidory
1 łyżeczka ziołowego pieprzu
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
100 g sera edamskiego
Patisony nadziewane pieczarkami - sposób przygotowania: Patisony dokładnie umyj. Przekrój na połówki (dolną i górną) w najszerszym miejscu warzywa. Metalową łyżką wybierz ze środka miąższ, zostawiając jednocentymetrową warstwę. Gotuj patisony na parze lub w małej ilości wody przez 15 minut. Wyjmuj ostrożnie, aby nie uszkodzić połówek. Najlepiej do gotowania połówki wkładać parami, aby potem łatwo odnaleźć pasujące do siebie części. Połowę wybranego z patisonów miąższu posiekaj w drobną kostkę. Tak samo oczyszczone pieczarki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i posiekaj drobno. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzej masło, wsyp do niego przyprawy, smaż przez kilka sekund i natychmiast dodaj grzyby. Zamieszaj, przykryj i duś przez 5 minut na średnim ogniu. Dodaj posiekany miąższ patisonów, zamieszaj i duś 3 minuty. Na końcu wrzuć na patelnię pomidory i smaż wszystko jeszcze przez 5 minut bez przykrywki. Dodaj połowę utartego sera, pół łyżeczki soli, zamieszaj, a kiedy ser się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia. Tak przyrządzony farsz odstaw do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na blaszce do pieczenia ułóż dolne połówki patisonów - najlepiej obciąć im lekko spody, aby stały stabilnie. Do każdego nałóż kopiasto farszu pieczarkowego. Przykryj górnymi połówkami i posyp resztą sera. Piecz patisony w piekarniku, na środkowym poziomie przez 40 minut. Podawaj na gorąco na obiad lub na kolację. Patisony z farszem pieczarkowym to pomysł, na który wpadłam całkiem niedawno. Nie zdążyłam jeszcze wypróbować, ale myślę, że tak samo dobrze będą smakować nadziewane cukinie czy bakłażany. Przy zakupie pieczarek zwróć uwagę, aby były jak najjaśniejsze, bez zagnieceń i plam. Pieczarki ciemne, porowate, o wysuszonych brzegach nie nadają się do jedzenia.
Pieczarki
jeszcze 10 minut, posól do smaku i podawaj gorące z ryżem, kaszą lub kromkami świeżego chleba z masłem. Patisony nadziewane pieczarkami 8 malutkich patisonów 250 g pieczarek 2 pomidory 1 łyżeczka ziołowego pieprzu 2 łyżki masła 1 łyżeczka słodkiej papryki 100 g sera edamskiego Patisony dokładnie
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5501130/patisony nadziewane pieczarkami/p