ßßß Cookit - przepis na Mus truskawkowo-serowy z sosem truskawkowym

Mus truskawkowo-serowy z sosem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

1 kg truskawek
30 dag serka homogenizowanego
1/2 szkl. śmietanki 12-proc.
2 listki żelatyny
20 dag cukru pudru
1 i 1/2 cytryny
6 listków mięty
Mus truskawkowo-serowy z sosem truskawkowym - sposób przygotowania: Połowę truskawek miksujemy z połową cukru, przecieramy przez sitko i wstawiamy do lodówki. Żelatynę zalewamy zimną wodą. Resztę truskawek kroimy wzdłuż na ćwiartki. Kilka ćwiartek pozostawiamy do dekoracji, pozostałe posypujemy 1/4 cukru. Zmrożoną śmietankę ubijamy na sztywno z resztą cukru.
W miseczce mieszamy dokładnie ser z 1/3 sosu truskawkowego. Żelatynę odsączamy i w małej ilości wody podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Mieszamy ją z serem. Dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Mus możemy przyrządzić w dużej formie babkowej lub w indywidualnych foremkach. Formę leciutko zwilżamy wodą. Nakładamy porcję musu, układamy ćwiartki truskawek i znów nakładamy mus.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, jeśli są to małe foremki, a na 3 godziny, jeśli duża baba. Po wyjęciu z lodówki formę zanurzamy w gorącej wodzie i szybko odwracamy na okrągły talerz.
Podajemy polany resztą sosu z truskawek.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5408642/mus truskawkowo serowy z sosem truskawkowym/p