Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Marta GesslerCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia fusionIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)1 szkl.
cukru100-150 ml
soku pomarańczowego100 ml
rumuSos karmel z
sokiem pomarańczowym - sposób przygotowania:
Cukier podgrzać w rondlu - skarmelizować. Dodać sok,
potem rum. Delikatnie gotować.1. Karmelem możemy polewać
lody, budynie, kremy,
ciastka.2. Aby uchronić
sos karmelowy przed krystalizacją czy zmętnieniem, należy mieszać
cukier z podanymi w przepisie płynami na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.3.
Śmietanę i inne płyny należy do karmelu dodawać bardzo ostrożnie, żeby nie pryskały. Do mieszania karmelu używać drewnianej łyżki.4. Karmel gotuje się najpierw przy krawędzi. Należy go więc mieszać od krawędzi do środka rondla.5. Aby zapobiec przypaleniu karmelu, należy go zdjąć z ognia tuż przed osiągnięciem pożądanego koloru, ponieważ nadal będzie się gotował.6. Do przygotowania karmelu używać głębokiego rondla ze stali nierdzewnej - jasne wnętrze pozwoli zobaczyć kolor karmelu, a głębokość zapobiegnie rozpryskiwaniu.7. Jeśli karmel stwardnieje, należy podgrzać na małym ogniu, aż będzie ciepły.8. Aby umyć rondel po karmelu, należy dodać trochę
wody i gotować na mPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu