ßßß Cookit - przepis na Sos karmel z sokiem pomarańczowym

Sos karmel z sokiem pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Marta Gessler
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia fusion
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (4 głosy)
1 szkl. cukru
100-150 ml soku pomarańczowego
100 ml rumu
Sos karmel z sokiem pomarańczowym - sposób przygotowania: Cukier podgrzać w rondlu - skarmelizować. Dodać sok, potem rum. Delikatnie gotować.
1. Karmelem możemy polewać lody, budynie, kremy, ciastka.
2. Aby uchronić sos karmelowy przed krystalizacją czy zmętnieniem, należy mieszać cukier z podanymi w przepisie płynami na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.
3. Śmietanę i inne płyny należy do karmelu dodawać bardzo ostrożnie, żeby nie pryskały. Do mieszania karmelu używać drewnianej łyżki.
4. Karmel gotuje się najpierw przy krawędzi. Należy go więc mieszać od krawędzi do środka rondla.
5. Aby zapobiec przypaleniu karmelu, należy go zdjąć z ognia tuż przed osiągnięciem pożądanego koloru, ponieważ nadal będzie się gotował.
6. Do przygotowania karmelu używać głębokiego rondla ze stali nierdzewnej - jasne wnętrze pozwoli zobaczyć kolor karmelu, a głębokość zapobiegnie rozpryskiwaniu.
7. Jeśli karmel stwardnieje, należy podgrzać na małym ogniu, aż będzie ciepły.
8. Aby umyć rondel po karmelu, należy dodać trochę wody i gotować na m
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/30238845/sos karmel z sokiem pomaranczowym/p