Wykonanie
            550g 
mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850. Np. Heliant z młynów Gdańskich150g 
mąki pszennej (np. typ 650)600ml 
wody1 łyżeczka 
soli30g 
oliwy z oliwek (3-4 łyżki)20g 
drożdżyDo miski wrzucić:250g 
mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,150g 
mąki pszennej typ 650,500ml 
wody,20g 
drożdży wymieszać mikserem (trzepaczkami) i pozostawić albo na 4-5h w temperaturze pokojowej albo przez noc w lodówce.Ciasto powinno wyrosnąć i opaść. Do przegarowanego ciasta dodać:. 300g 
mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850, 
oliwę i 
sól, wyrabiać 5 minut mikserem (śrubkami) - może być trochę ciężko, Dolać 100ml 
wody i wyrabiać jeszcze 2 minuty.Pozostawić około godzinę do wyrośnięcia. Posypać blat obficie 
mąką i wyłożyć ciasto na tak przygotowaną powierzchnię. Obsypać wierzch 
mąką. Stosując wszelkie zdolności manualne delikatnie przewrócić ciasto do góry nogami. Przeciąć ciasto nożem na 4 w miarę równe części. Każda musi być z grubsza otoczona 
mąką. Każdą z części przeciąć na 3 podłużne 
bułki i układać na blasze na papierze do pieczenia. 
Bułki oddzielać od siebie paskami papieru, bo się skleją. Pozostawić 
bułki do wyrośnięcia. W piekarniku nagrzanym do 50C powinno starczyć pół godziny. Blachę z piekarnika usunąć na czas nagrzewania tegoż do temperatury 250C (+termoobieg, jak ktoś ma). Piec 23 minuty, studzić na kratce. Jeżeli dysponujemy 
mąkami innej grubości podane ilości 
wody mogą wymagać korekty, należy eksperymentować.