Wykonanie
550g
mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850. Np. Heliant z młynów Gdańskich150g
mąki pszennej (np. typ 650)600ml
wody1 łyżeczka
soli30g
oliwy z oliwek (3-4 łyżki)20g
drożdżyDo miski wrzucić:250g
mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,150g
mąki pszennej typ 650,500ml
wody,20g
drożdży wymieszać mikserem (trzepaczkami) i pozostawić albo na 4-5h w temperaturze pokojowej albo przez noc w lodówce.Ciasto powinno wyrosnąć i opaść. Do przegarowanego ciasta dodać:. 300g
mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
oliwę i
sól, wyrabiać 5 minut mikserem (śrubkami) - może być trochę ciężko, Dolać 100ml
wody i wyrabiać jeszcze 2 minuty.Pozostawić około godzinę do wyrośnięcia. Posypać blat obficie
mąką i wyłożyć ciasto na tak przygotowaną powierzchnię. Obsypać wierzch
mąką. Stosując wszelkie zdolności manualne delikatnie przewrócić ciasto do góry nogami. Przeciąć ciasto nożem na 4 w miarę równe części. Każda musi być z grubsza otoczona
mąką. Każdą z części przeciąć na 3 podłużne
bułki i układać na blasze na papierze do pieczenia.
Bułki oddzielać od siebie paskami papieru, bo się skleją. Pozostawić
bułki do wyrośnięcia. W piekarniku nagrzanym do 50C powinno starczyć pół godziny. Blachę z piekarnika usunąć na czas nagrzewania tegoż do temperatury 250C (+termoobieg, jak ktoś ma). Piec 23 minuty, studzić na kratce. Jeżeli dysponujemy
mąkami innej grubości podane ilości
wody mogą wymagać korekty, należy eksperymentować.