Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor ruoka

Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Grzaniec staropolski - składniki:0.5 litra
piwa2
żółtkacynamonimbirgoździkimiódGrzaniec staropolski - sposób przygotowania:
Napój niesamowicie rozgrzewający i smaczny.Najpierw przygotowujemy dwa
żółtka, bełtamy widelcem, dodajemy
przyprawy w zależności od upodobań.
Piwo zagrzać w garnku, powoli, nie może się zagotować. Gdy
piwo osiągnie temperaturę około 40C, do kubeczka z
żółtkami i
przyprawami dolewamy trochę
piwa tak około 3/4 szklanki zapełniamy, mieszając przy tym energicznie. Gdy
piwo plus przyprawione
żółtka utworzą jednolitą ciecz, wlewamy powoli do garnka z resztą
piwa, pamiętając o mieszaniu. Dodajemy
miód np. jedną dużą łyżkę stołową (wedle upodobań). Podgrzewamy jeszcze chwilę, nie gotujemy. Podajemy najlepiej w kuflu lub wysokiej szklance.Duński glögg, czyli grzane
winoJesienne rozgrzewacze
pomarańczy. Według tradycyjnej receptury dodajemy też
żółtko i
miód. Grzaniec staropolski Grzaniec z
porto Ciepło, cieplej... Krupnik swoją historią sięga XVII wieku. Znany również na Litwie, gdzie nazywa się go krupnikas. Do dziś sporządzany jest na bazie staropolskiego przepisu. By uzyskał odpowiedni smak