ßßß Cookit - przepis na Grzaniec staropolski

Grzaniec staropolski

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor ruoka
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (3 głosy)
Grzaniec staropolski - składniki:
0.5 litra piwa
2 żółtka
cynamon
imbir
goździki
miód
Grzaniec staropolski - sposób przygotowania: Napój niesamowicie rozgrzewający i smaczny.
Najpierw przygotowujemy dwa żółtka, bełtamy widelcem, dodajemy przyprawy w zależności od upodobań. Piwo zagrzać w garnku, powoli, nie może się zagotować. Gdy piwo osiągnie temperaturę około 40C, do kubeczka z żółtkami i przyprawami dolewamy trochę piwa tak około 3/4 szklanki zapełniamy, mieszając przy tym energicznie. Gdy piwo plus przyprawione żółtka utworzą jednolitą ciecz, wlewamy powoli do garnka z resztą piwa, pamiętając o mieszaniu. Dodajemy miód np. jedną dużą łyżkę stołową (wedle upodobań). Podgrzewamy jeszcze chwilę, nie gotujemy. Podajemy najlepiej w kuflu lub wysokiej szklance.
Duński glögg, czyli grzane wino
Jesienne rozgrzewacze
pomarańczy. Według tradycyjnej receptury dodajemy też żółtko i miód. Grzaniec staropolski Grzaniec z porto Ciepło, cieplej... Krupnik swoją historią sięga XVII wieku. Znany również na Litwie, gdzie nazywa się go krupnikas. Do dziś sporządzany jest na bazie staropolskiego przepisu. By uzyskał odpowiedni smak
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-17571995/grzaniec staropolski/p