ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z gruszek i kasztanów

Zapiekanka z gruszek i kasztanów

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Joanna Szachowska-Tarkowska
Fot. Artur Tarkowski
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
75 g obranych orzechów włoskich
6 dojrzałych gruszek np. Williams
100 g masła
12 kasztanów z puszki
1 laska wanilii
100 g bułki tartej
150 g mąki
Zapiekanka z gruszek i kasztanów - sposób przygotowania: Grillujemy orzechy na suchej patelni i studzimy, a następnie siekamy. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, wycinając środki i pestki. Formę do zapiekanki smarujemy odrobiną masła i układamy w niej gruszki. Kasztany rozgniatamy palcami na drobne cząstki, posypujemy nimi gruszki. Laskę wanilii przecinamy i wyłuskujemy z niej ziarenka, a następnie posypujemy nimi owoce. Mieszamy. Bułkę tartą mieszamy z orzechami, mąką i resztą posiekanego masła, rozcieramy w dłoniach do uzyskania konsystencji grubego piasku. Posypujemy tym zapiekankę i pieczemy 30 min w 180 st. C. Podajemy ją przestudzoną, w towarzystwie lodów waniliowych lub polaną słodką śmietanką.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601244/zapiekanka z gruszek i kasztanow/p