Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Joanna Szachowska-Tarkowska

Fot. Artur TarkowskiCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)75 g obranych
orzechów włoskich6 dojrzałych
gruszek np. Williams100 g
masła12
kasztanów z puszki1
laska wanilii100 g
bułki tartej150 g
mąkiZapiekanka z
gruszek i
kasztanów - sposób przygotowania: Grillujemy
orzechy na suchej patelni i studzimy, a następnie siekamy.
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, wycinając środki i pestki. Formę do zapiekanki smarujemy odrobiną
masła i układamy w niej
gruszki.
Kasztany rozgniatamy palcami na drobne cząstki, posypujemy nimi
gruszki.
Laskę wanilii przecinamy i wyłuskujemy z niej ziarenka, a następnie posypujemy nimi
owoce. Mieszamy.
Bułkę tartą mieszamy z
orzechami,
mąką i resztą posiekanego
masła, rozcieramy w dłoniach do uzyskania konsystencji grubego piasku. Posypujemy tym zapiekankę i pieczemy 30 min w 180 st. C. Podajemy ją przestudzoną, w towarzystwie
lodów waniliowych lub polaną słodką
śmietanką.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu