Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Agnieszka Kręglicka
Fot. Arkadiusz ŚcichockiCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)1 puszka
mleka kokosowego1 szklanka
ryżu arboriomrożone purée z asai6 łyżek
cukru2 łyżki
sezamuRyż z
kokosem,
sezamem i asai - sposób przygotowania: Rozcieńcz
mleko kokosowe, pustą puszką odmierz taką samą ilość
wody. Zagotuj, dodaj szczyptę
soli i
ryż. Gotuj powoli, mieszając, aż całość stanie się kremowa. Na suchej patelni upraż
sezam, podgrzewaj powoli i mieszaj. Gdy się zacznie złocić, zdejmij, ostudź. Na patelnię wsyp
cukier i dodaj dwie łyżki
wody, podgrzewaj, aż powstanie karmel. Do karmelu wsyp
sezam, zamieszaj, poruszając patelnią. Wylej karmel z
sezamem na pergamin, niech rozpłynie się jak najcieńszą warstwą. Gdy czas
goni, wstaw pergamin do zamrażalnika, karmel się stanie kruchy po chwili. Nałóż
ryż do szklanek, przykryj zimnym purée z asai, udekoruj
sezamkami. Podawaj na deser.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu