ßßß
Fot. Arkadiusz ŚcichockiCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)1 puszka mleka kokosowego1 szklanka ryżu arboriomrożone purée z asai6 łyżek cukru2 łyżki sezamuRyż z kokosem, sezamem i asai - sposób przygotowania: Rozcieńcz mleko kokosowe, pustą puszką odmierz taką samą ilość wody. Zagotuj, dodaj szczyptę soli i ryż. Gotuj powoli, mieszając, aż całość stanie się kremowa. Na suchej patelni upraż sezam, podgrzewaj powoli i mieszaj. Gdy się zacznie złocić, zdejmij, ostudź. Na patelnię wsyp cukier i dodaj dwie łyżki wody, podgrzewaj, aż powstanie karmel. Do karmelu wsyp sezam, zamieszaj, poruszając patelnią. Wylej karmel z sezamem na pergamin, niech rozpłynie się jak najcieńszą warstwą. Gdy czas goni, wstaw pergamin do zamrażalnika, karmel się stanie kruchy po chwili. Nałóż ryż do szklanek, przykryj zimnym purée z asai, udekoruj sezamkami. Podawaj na deser.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu