ßßß Cookit - przepis na Ryż z kokosem, sezamem i asai

Ryż z kokosem, sezamem i asai

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Agnieszka Kręglicka
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka ryżu arborio
mrożone purée z asai
6 łyżek cukru
2 łyżki sezamu
Ryż z kokosem, sezamem i asai - sposób przygotowania: Rozcieńcz mleko kokosowe, pustą puszką odmierz taką samą ilość wody. Zagotuj, dodaj szczyptę soli i ryż. Gotuj powoli, mieszając, aż całość stanie się kremowa. Na suchej patelni upraż sezam, podgrzewaj powoli i mieszaj. Gdy się zacznie złocić, zdejmij, ostudź. Na patelnię wsyp cukier i dodaj dwie łyżki wody, podgrzewaj, aż powstanie karmel. Do karmelu wsyp sezam, zamieszaj, poruszając patelnią. Wylej karmel z sezamem na pergamin, niech rozpłynie się jak najcieńszą warstwą. Gdy czas goni, wstaw pergamin do zamrażalnika, karmel się stanie kruchy po chwili. Nałóż ryż do szklanek, przykryj zimnym purée z asai, udekoruj sezamkami. Podawaj na deser.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/160208717/ryz z kokosem sezamem i asai/p