Wykonanie

Moja kolejna propozycja na Tłusty Czwartek. Brak nadzienia wynagradza przepyszny, kwaśny
lukier z
sokiem cytrynowym i własnoręcznie usmażona skórka cytrusowa. Gwarantuję, że takiego pysznego pączka nie kupicie nawet w najlepszej
cukierni.O tym jak usmażyć idealne pączki
pisałam już tutaj: klik - koniecznie zapoznajcie się z tym postem (zwłaszcza, gdy smażycie pączki pierwszy raz). Szczególnie przydatne tutaj będą informacje odnośnie doboru tłuszczu do smażenia.PĄCZKI PRZEPLATANESkładniki (około 20 pączków):25 g
drożdży2 łyżki
cukru1 szklanka letniej
wody500 g
mąki pszennejszczypta
soli1
jajko100 g rozpuszczonego
masła2 łyżki
spirytusuponadto
lukier gęstykandyzowana skórka
cytrusówDrożdże rozcieramy z
cukrem, a gdy się rozpuszczą dolewamy do nich letnią
wodę.
Mąkę przesiewamy z
solą do dużej miski. Dodajemy do niej
jajko,
masło,
spirytus i aktywny rozczyn. Zarabiamy gładkie, jednolite i błyszczące ciasto (trwa to około 15 minut). Z wierzchu podsypujemy je
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.Po około 40 minutach wykładamy ciasto na stolnicę. Lekko oprószamy je
mąką i rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 1 cm. Ciasto tniemy w paski, każdy o szerokości około 1 cm i długości 12-15 cm. Zaplatamy po 2 paski razem, mocno sklejając końce. Gotowe pączki odstawiamy na 15 minut, by lekko się napuszyły (znacznie zwiększą swoją objętość podczas smażenia).Smażymy pączki w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron (jak zawsze temperaturę tłuszczu utrzymujemy na poziomie 170-175*C). Wyławiamy je i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Gotowe dekorujemy lukrem i kandyzowaną
skórką pomarańczowo-
cytrynową.

