ßßß Cookit - przepis na PĄCZKI PRZEPLATANE

PĄCZKI PRZEPLATANE

nazwa

Wykonanie

Moja kolejna propozycja na Tłusty Czwartek. Brak nadzienia wynagradza przepyszny, kwaśny lukier z sokiem cytrynowym i własnoręcznie usmażona skórka cytrusowa. Gwarantuję, że takiego pysznego pączka nie kupicie nawet w najlepszej cukierni.
O tym jak usmażyć idealne pączki pisałam już tutaj: klik - koniecznie zapoznajcie się z tym postem (zwłaszcza, gdy smażycie pączki pierwszy raz). Szczególnie przydatne tutaj będą informacje odnośnie doboru tłuszczu do smażenia.
PĄCZKI PRZEPLATANE
Składniki (około 20 pączków):
25 g drożdży
2 łyżki cukru
1 szklanka letniej wody
500 g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
100 g rozpuszczonego masła
2 łyżki spirytusu
ponadto
lukier gęsty
kandyzowana skórka cytrusów
Drożdże rozcieramy z cukrem, a gdy się rozpuszczą dolewamy do nich letnią wodę.
Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski. Dodajemy do niej jajko, masło, spirytus i aktywny rozczyn. Zarabiamy gładkie, jednolite i błyszczące ciasto (trwa to około 15 minut). Z wierzchu podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Po około 40 minutach wykładamy ciasto na stolnicę. Lekko oprószamy je mąką i rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 1 cm. Ciasto tniemy w paski, każdy o szerokości około 1 cm i długości 12-15 cm. Zaplatamy po 2 paski razem, mocno sklejając końce. Gotowe pączki odstawiamy na 15 minut, by lekko się napuszyły (znacznie zwiększą swoją objętość podczas smażenia).
Smażymy pączki w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron (jak zawsze temperaturę tłuszczu utrzymujemy na poziomie 170-175*C). Wyławiamy je i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Gotowe dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczowo-cytrynową.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2016/01/paczki-przeplatane.html