ßßß
Składniki :1 kg skrzydełek4 łyżki cukru50 ml maggi w płynie1 łyżeczka czosnku granulowanego1/2 łyżeczki chilli w proszku1 szklanka wody
Skrzydełka oczyszczamy , obcinamy lotki i rozcinamy na małe kawałki , żeby lepiej złapały smak . Do brytfanki wsypujemy cukier i stawiamy na gazie , rozpuszczamy , aż zacznie się zamieniać w karmel -ciemnieć ( uwaga , proces ten zachodzi bardzo szybko i łatwo przypalić ) , wtedy dolewamy całą maggi -tez myślałam ,że to kiepski pomysł , ale jest genialny w smaku . Mieszamy wszystko cały czas i dolewamy szklankę wody , chilli, czosnek .
Dokładamy skrzydełka , mieszamy ,żeby się pokryły sosem i dusimy pod przykryciem , często kontrolując , gdyż płyn bardzo szybko się zagęszcza , aż do uzyskania skrzydełek w pysznym złoto brązowym kolorze całkowicie oblepionych sosem . Wyłączamy i podajemy koniecznie na ciepło , naprawdę uwierzcie jest to bardzo smaczna i nietypowa potrawa ,mnie zachwyciła 😉