ßßß
Składniki :2 średnie cukinie , użyłam żółtych -mają ładny kolor,nawet po obraniu2 łyżki soli4-5 dużych baldachów kopru z nasionami i łodygą4 -5 płaskich łyżeczek ziaren czarnego pieprzuZalewa ;1,5 l wody1,5 szklanki octu 10 %2,5 szklanki cukru
Cukinię obieramy ze skóry , przekrawamy na pół i wydrążamy miękki środek łyżeczką . Miąższu nie wyrzucamy , w tym przepisie go nie ma , ale zawsze można go użyć np. do jajecznicy lub kotlecików . Wydrążoną cukinię tniemy na kawałki , a następnie w słupki , takiej wysokości ,żeby nie wystawały ze słoika . Wkładamy do miski , zasypujemy solą i odstawiamy na całą noc , żeby zmiękła .
Następnego dnia , do każdego słoika wkładamy baldach kopru razem ze zwiniętą łodygą , oraz jedną płaską łyżeczkę pieprzu , a następnie układamy odsączoną cukinię . Składniki na zalewę , doprowadzamy do wrzenia i wrzątkiem zalewamy słoiki z cukinią , zakręcamy . Pasteryzujemy około 7 minut od zagotowania . Próbujemy nie wcześniej niż po tygodniu – musi się porządnie przerobić z zalewą 😉