ßßß
Składniki:prostokątne opakowanie o wymiarach około 20 x 15 cm500 g truskawek300 g jogurtu greckiego½ szklanki cukru pudrułyżka soku z limonkiwafle (do podania)Wykonanie:Truskawki myjemy, kroimy na pół i posypujemy cukrem pudrem. Mieszamy, aby cukier się rozpuścił i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie całość blendujemy.Do musu truskawkowego dodajemy jogurt oraz sok z limonki i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Chłodzimy w lodówce przez około 1,5 godziny.Tak przygotowaną masę umieszczamy w maszynie do robienia lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli, po czasie wskazanym w instrukcji, lody nie będą wystarczająco gęste, przekładamy je do pojemnika i domrażamy. W trakcie mrożenia od czasu do czasu mieszamy, aby nam się nie skrystalizowały.Jeśli nie używamy maszyny – przelewamy masę do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Pamiętajmy, aby co jakiś czas mieszać – dzięki temu zapobiegniemy krystalizacji.Lody możemy podać jako sandwicz w waflu :)Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!