Wykonanie
Za oknem pogoda nieciekawa, jak jest 19 stopni to już jest super. Ważne żeby nie padało. Taka
sałatka to wspomnienie wakacji. Kiedy w maju przechadzałam się uliczkami
Palmy,
szynkę parmeńską można było kupić na każdym
rogu. Szkoda , że miałam tylko podręczny bagaż i nie zmieściła się cała wielka szyna.
Melony dosłownie sprzedawano za centy, były pyszne, soczyste i słodkie. To jest kuchnia którą uwielbiam. Jeśli jeszcze nie
mieliście okazji spróbowania połączenia
szynki i
melona, gorąco polecam. Ps. Użyłam
oliwy z oliwek o smaku
truflowym, rewelacja!!! :)

SKŁADNIKI:
rukola 2 garście
szynka parmeńska ok 6 plastrów
melonmozzarella w małych kulkach 120 g
bazylia suszona
oliwa z oliwek- u mnie truflowaPRZYGOTOWANIE:
Rukolę umyć i osuszyć ułożyć po jednej garści na talerzu.
Melona obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć w formie wachlarza.
Szynkę parmeńską przekroić na pół – wzdłuż. Następnie zawijać w ruloniki i układać na sałacie.
Mozzarellę- u mnie małe kulki, ale można użyć zwykłej i pokroić w kostkę, odcedzić i również układać na talerzu. Z wierzchu lekko posypać suszoną
bazylią. Całość skropić
oliwą z oliwek- najlepiej
smakową. Smacznego