Wykonanie
Czy lubicie
ciasteczka typu shortbread? Ja baaardzo!. Wyglądają topornie, mają chropowatą strukturę, ale smakują obłędnie, jak żadne inne. Pamiętam, gdy lata temu, narzeczony mojej przyjaciółki przywiózł ten szkocki specjał z Londynu. Niepozorne opakowanie
rodem z angielskiego Tesco, zawartość, z wyglądu, rozczarowująca, ale już pierwszy kęs sprawił, że znalazłam się w niebie.... Wówczas w Polsce, o shortbreadach można było jedynie pomarzyć, więc.. marzyłam i czekałam, kiedy się u nas pojawią. Dziś, gdy takie
ciasteczka dostaniemy w każdym hipermarkecie, tamta sytuacja wydaje się wręcz nieprawdopodobna. Zauwazyłam, że wraz z zalewem wszelkich dóbr, dostępnych na wyciągnięcie ręki, coraz mniej rzeczy prawdziwie mnie zachwyca. Z tym większym sentymentem wspominam tamto shortbreadowe zauroczenie sprzed lat.Przepis, który prezentuję jest moją wariacją na temat pomysłu Marthy Stewart.
Ciasteczka wychodzą genialnie maślane i delikatne, mimo dość hmm... prymitywnego wyglądu.
Przepis bierze udział w akcji "Bo we mnie jest sex" i na jej potrzeby wyjaśniam, że w roli afrodyzjaka występuje
żurawina. Zawiera dużo manganu, ułatwiającego produkcję dopaminy ( tzw. hormonu szczęścia) w mózgu, która
daje nam poczucie euforii. Mangan bierze również udział w procesie produkcji
krwi, a ta jak wiadomo, w pewnych sytuacjach ;-) odgrywa baardzo istotną rolę:-).Składniki na ok. 48 sztuk:2,5 szklanki
mąki pszennej225g
masła1/2 szklanki
cukru2 łyżki
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki
soli1 szklanka
suszonej żurawinyWykonanie:
Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kwadrans, po czym odcedzamy na sitku.
Masło ucieramy z
cukrem. Wlewamy
mleko i ekstrakt
waniliowy. Wsypujemy
sól oraz
mąkę. Na końcu dodajemy
żurawinę. Całość wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto. Następnie dzielimy je na 2 części. Z każdej formujemy wałek o orientacyjnych wymiarach: 30 cm (długość) x 4 cm (średnica). Następnie każdy wałek osobno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Gdy odpowiednio stwardnieją, kroimy je w plasterki. Z 1 wałeczka powinny wyjść około 24 sztuki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niej nasze
ciasteczka, pamiętając by zachować
między nimi odległości. Pieczemy ca 12 minut w temperaturze 190C. Wyjmujemy i całkowicie studzimy.
Życzę Wam Smacznego! :-)