Wykonanie

Kilka dni temu, po bardzo długiej przerwie, wpadło mi w ręce "Moje Gotowanie". Cóż za metamorfoza! Po dawnym, umiarkowanie udanym wcieleniu, nie ma śladu. Zaskoczyła mnie liczba ciekawych przepisów. Naprawdę jest z czego wybierać. Kilka pomysłów już czeka w kolejce. Kruche,
serowo-
waniliowe rożki z
jabłkami, szczególnie przypadły mi do gustu. Po raz pierwszy robiłam kruche ciasto z dodatkiem
twarogu. Wyszło przjemnie delikatne, a dodatkowo, długo zachowuje świeżość. Większość
ciasteczek nadziałam
jabłkami. Do kilku włożyłam masę
krówkową, która została mi po produkcji babeczek z płynnym kajmakowym wnętrzem. Obawiałam się, że zawartość rozpuści się podczas pieczenia i wypłynie. Ciasto jednak spisało się znakomicie, nie przepuściło ani kropelki. Muszę powiedzieć, że jest zupełnie niekłopotliwe i bardzo przyjazne w obróbce. Jeśli lubicie mało słodkie wypieki, bardzo Wam ten przepis polecam.

źródło: "Moje Gotowanie" 02/2013Składniki na ok 40 sztuk:250g
mąki pszennej250g
masła250g
twarogu śmietankowego1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią2
winne jabłka - polecam szarą renetę
cukier puder do posypaniaWykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne
masło,
cukier waniliowy oraz
twaróg i całość siekamy nożem. Szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulkę, zawijamy w folię spożywczą lub ściereczkę i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie, obieramy
jabłka ze skórki, dzielimy je na ćwiartki, pozbawiamy pestek i gniazd nasiennych. Każdą cząstkę kroimy w paseczki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Szklanką wycinamy w cieście kółka. Na środku każdego kładziemy kawałek
jabłka, a brzegi zlepiamy, podobnie jak przy pierogach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na niej nasze
ciasteczka, zachowując
między nimi niewielkie odstępy. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200C. Studzimy. Przed podaniem oprószamy
cukrem pudrem.

Życzę Wam smacznego!