Wykonanie

Tak wygląda Levi Roots i jego książka poświęcona słodkościom. Z pochodzenia Jamajczyk, obecnie mieszkaniec Londynu. Muzyk reggae oraz kucharz, jedno i drugie pełną gębą. Karierę kulinarną rozpoczął od
serii oryginalnych słoiczkowych
sosów "Reggae Reggae", która okazała się wielkim sukcesem. Dziś jest autorem kilku książek oraz gwiazdą programów tv.W Polsce wciąż mało znany, moim zdaniem zasługuje na większą popularność. Na dowód, że nie tylko Nigella, Jamie Oliver i Martha Stewart, dziś bardzo ciekawe, pyszne ciasto
limonkowewg. Leviego Rootsa. Dokonałam drobnych modyfikacji. Zwiększyłam ilość
mąki w cieście i dodałam mniej
cukru do masy. Efekt oceńcie sami. :-)

Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:Ciasto:250g
masła90g
cukru300g
mąki pszennejszczypta
soliMasa limonkowa:6 jaj450g
cukru150ml soku z
limonekskórka otarta z 8
limonek130g
mąki pszennejDodatkowo:
cukier puder do posypaniaWykonanie:Ciasto:
Masło ucieramy z
cukrem. Wsypujemy
mąkę i
sól. Wyrabiamy. Formę smarujemy
masłem i wylepiamy
ciastem. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie pieczemy na złoty kolor, około 20 minut w temp. 180C. Odstawiamy do wystygnięcia.Masa limonkowa:
Jaja ucieramy z
cukrem, skórką i
sokiem z
limonek. Na końcu dodajemy
mąkę. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na kruchy spód. Pieczemy 30 minut w tep. 180C. Studzimy i posypujemy
cukrem pudrem. Ciasto dobrze jest dodatkowo schłodzić w lodówce.

Uwagi:1. Ciasto piekłam w tortownicy o śr. 22 cm i wyszło dość wysokie. Miałam więc trochę problemów z odpowiednim dopieczeniem nadzienia. Wg. mnie jest odrobinę zbyt płynne. Następnym razem użyję większej formy ( o śr. min. 24 cm) lub wydłużę czas pieczenia.2. Masa limonkowa z podanych proporcji wychodzi cierpko-słodka. Ilość
cukru można, a nawet należy regulować, zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi. Proponuję wsypywać
cukier partiami, kontrolując poziom słodkości.Życzę Wam smacznego! :-)