Wykonanie

Pyszna krucha
tarta z nadzieniem
jabłkowym pod
bezową pierzynką. Obecność
skórki pomarańczowej wzbogaca smak, ale jeśli nie przepadacie za nutą
cytrusową, możecie z tego składnika zrezygnować. Wówczas
tarta stanie się niemal naszą klasyczną szarlotką.

Składniki:ciasto:250g
mąki pszennej125g zimnego
masła100g
cukru2
żółtka2 łyżki lodowatej
wodynadzienie:3-4 duże
jabłka, najlepiej
winne3-4 łyżeczki kandyzowanej
skórki pomarańczowej - opcjonalnie3 łyżki
cukru1 łyżka
mąki2 łyżeczki sklarowanego
masłabeza:2
białka120g
cukruszczypta
soli1/2 łyżeczki
białego octu winnegoWykonanie:Z podanych składników zagniatamy gładkie kruche ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki, a
potem na niezbyt cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy sklarowane
masło. Wrzucamy
jabłka i smażymy przez ca 5 minut. Dodajemy
skórkę pomarańczową (opcjonalnie),
cukier,
mąkę i smażymy kolejne 2 minuty. Ciasto wykładamy do wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez kwadrans w temp. 180C. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie
jabłkowe i pieczemy kolejne 15-20 minut. Z
białek ze szczyptą
soli ubijamy sztywną pianę, stopniowo wsypując
cukier w trakcie ubijania, a na końcu dodajemy
ocet. Gotową
bezę wykładamy na warstwę
owoców, rozprowadzając cieniutko po całej powierzchni. Całość wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150C. Pieczemy ca 20 minut lub do momentu aż
beza z białej
zrobi się kremowa, a z wierzchu będzie miała lekko popękaną chrupiącą skorupkę.

Życzę Wam smacznego! :-)