Wykonanie
Nie wiem, jak Wy, ale ja jako miłośniczka
dżemów nie mogłam pozwolić, aby zabrakło domowego
dżemu z
czereśni ;)

Potrzebne składniki:ok. 2,5 kg
czereśni ( ok. 1,8 - 1,9 kg po wydrążeniu)2
konfiturkikilka kropli
soku z cytryny ( ja użyłam Limmi
cytrynkę )80-90 dkg
cukru2/3 szklanki
wodySposób przygotowania:
Czereśnie myjemy, wydrążamy.Wsypujemy do większego garnka.Dolewamy 2/3 szklanki
wody.Wsypujemy 2
konfiturki.Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając.Po zagotowaniu dodajemy 80-90 dkg
cukru.Gotujemy od 1-2 minut, mieszając.Dodajemy
sok z cytryny.Słoiki wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Wlewamy gorący
dżem do gorących słoików.Zakręcamy, zostawiamy do wystygnięcia. Ja dodatkowo nakrywam ręcznikiem, żeby się dobrze zamknęły.Smacznego !