Wykonanie
kokosowo-owsiane crumble z
truskawkamikokosowo-owsiane crumble with strawberries

Niektóre desery są tego warte, a uwierzcie - crème brûlée jest jednym z nich. Zarówno ja, jak i
Kasia już od dawna się na niego czaiłyśmy jednak, co w
sumie obydwie przewidywałyśmy, dopiero razem naprawdę udało nam się go zrobić. Może nie miałyśmy odpowiednich kokilek, jednak deser zaliczamy do udanych. Warto za to jednak napisać więcej o crumble, które było naszym nocnym pomysłem, o poranku oczywiście zrealizowanym. Miałyśmy w słoiczku resztki
masła kokosowego, a także
mąkę owsianą, którą
Kasia kupiła specjalnie na mój przyjazd. Poczułam wewnętrzny obowiązek wykorzystania jej, a także wspomnianego
masła i świeżych
truskawek. Tak powstało najlepsze crumble, jakie miałam okazję do tej
pory jeść.

/1 duża foremka - 2 porcje/- 250g
truskawek- 75g
mąki (pół na pół owsiana i pszenna)- 25g
masła kokosowego- 10g
masła- 35g
cukru (puder i trzcinowy)
Truskawki myjemy i kroimy na drobne kawałki. Wyrabiamy kruszonkę - w naczyńku ucieramy
mąkę,
cukier i
masło. Wykładamy żaroodporne naczynie
truskawkami, a na to kruszymy ciasto. Wkładamy crumble na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C. Podajemy ciepłe.



lasagne ze
szpinakiem i
serem żółtymlasagne with spinach and cheese