ßßß Cookit - przepis na 292. Friday / kokosowe crumble i nasza pierwsza lasagne

292. Friday / kokosowe crumble i nasza pierwsza lasagne

nazwa

Wykonanie

kokosowo-owsiane crumble z truskawkami
kokosowo-owsiane crumble with strawberries
Niektóre desery są tego warte, a uwierzcie - crème brûlée jest jednym z nich. Zarówno ja, jak i Kasia już od dawna się na niego czaiłyśmy jednak, co w sumie obydwie przewidywałyśmy, dopiero razem naprawdę udało nam się go zrobić. Może nie miałyśmy odpowiednich kokilek, jednak deser zaliczamy do udanych. Warto za to jednak napisać więcej o crumble, które było naszym nocnym pomysłem, o poranku oczywiście zrealizowanym. Miałyśmy w słoiczku resztki masła kokosowego, a także mąkę owsianą, którą Kasia kupiła specjalnie na mój przyjazd. Poczułam wewnętrzny obowiązek wykorzystania jej, a także wspomnianego masła i świeżych truskawek. Tak powstało najlepsze crumble, jakie miałam okazję do tej pory jeść.
/1 duża foremka - 2 porcje/
- 250g truskawek
- 75g mąki (pół na pół owsiana i pszenna)
- 25g masła kokosowego
- 10g masła
- 35g cukru (puder i trzcinowy)
Truskawki myjemy i kroimy na drobne kawałki. Wyrabiamy kruszonkę - w naczyńku ucieramy mąkę, cukier i masło. Wykładamy żaroodporne naczynie truskawkami, a na to kruszymy ciasto. Wkładamy crumble na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C. Podajemy ciepłe.
lasagne ze szpinakiem i serem żółtym
lasagne with spinach and cheese
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/05/292-friday-kokosowe-crumble-i-nasza.html