Wykonanie
serowe ciasto z
kaszy manny z
ajerkoniakiem,
suszoną żurawiną i
śliwkamisemolina cheesecake with eggnog, dried cranberry and prunes

Słodki sen przerwał mi odgłos wynoszonych koszy, mycia podłogi i... szurania, szurania jak... odśnieżania! Tak, dokładnie. Zima nie tylko nie odeszła, ale i ma się całkiem dobrze, a nie ma co narzekać, tylko wracać do codziennego życia. A jak znam życie, po świętach wszelkie strony poświęcone odżywianiu, kulinariom lub dietetyce opanuje szał na lekkie potrawy. Niezależnie jednak od tego, kto ile jadł w święta,powinien skusić się na ten deser. Nie wiem, jak smakuje na ciepło, jednak na zimno, w towarzystwie
kawy, jest naprawdę przepyszny. Obecna w nim lekka nuta
alkoholu i słodkie
bakalie to zdecydowanie pasujące dodatki, jednak z nimi eksperymentować można do woli./1 porcja/

- 40g
kaszy manny- 200ml
mleka- 125g
sera na serniki- 1 łyżka
miodu- 1
jajko XS lub 1/2 normalnego- 1 łyżka
ajerkoniaku-
suszona żurawina,
suszone śliwkiMannę gotujemy na
mleku na wolnym ogniu, dosładzając
miodem. Gdy
kasza będzie gęsta, odstawiamy ją do ostygnięcia, a następnie dodajemy
serek i
jajko, a także resztę dodatków, czyli
bakalie i
alkohol. Przekładamy masę do żaroodpornego naczynia, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia na kilka godzin, a najlepiej całą noc.(by móc o poranku delektować się pysznym śniadaniem!)Uwaga do przepisu: dodatki są opcjonalne.ask.fm