Wykonanie
Od jakiegoś czasu chodziły za mną babeczki. Tak więc powstał kolejny na nie przepis. Tym razem z wykorzystaniem
kaszy manny. Sprawia ona, że babeczki są wilgotne i niestety trzeba wyjadać je łyżeczką, jednak nie zmniejsza to ich walorów
smakowych. Sądzę, że dzisiejsza propozycja nadaje się zarówno na drugie śniadanie jak i na podwieczorek.składniki: (na 12 średniej wielkości babeczek)2 niepełne szklanki
mleka2 garści czerwonych
porzeczek1/2 szklanki
kaszy mannyłyżeczka
miodujajkoDo garnka wrzucamy
porzeczki, staramy się je rozgnieść najbardziej jak to możliwe.
Potem dolewamy
mleko. Stawiamy garnek na średnim ogniu. Gdy
mleko będzie ciepłe wrzucamy do niego
kaszę manną. Gotujemy dalej na zmniejszonym ogniu dokładnie mieszając. Gdy
kasza dobrze zgęstnieje zdejmujemy ją z kuchenki i zostawiamy do ostygnięcia.Oddzielamy
żółtko od
białka.
Żółtko dodajemy do ostygniętej
kaszy, dokładnie mieszamy.
Białko ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy ją do zawaerości garnka i delikatnie łączymy ze sobą dwie masy, tak aby nie straciły puszystości.Tak przygotowane ciasto przekładamy do naszykowanych wcześniej papilotek. Wstawiamy babeczki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut, czyli do momentu gdy się zarumienią.