ßßß
Składniki :Ciasto:5 jajek1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia½ kostki margaryny kostkowej np. Kasi bądź Palmyszczypta soliKrem:½ litra mleka6 łyżek cukru1 opakowanie cukru wanilinowego2 pełne łyżki mąki pszennej1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej1 opakowanie masła roślinnego – 250 gSposób przygotowania:Krem:Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, wsypać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i dobrze wymieszać.Do reszty mleka dodać cukier oraz cukier wanilinowy, po czym zagotować.Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobioną masę i mieszać, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawić do przestygnięcia.Do kremu dodawać stopniowo masło roślinne cały czas ucierając za pomocą miksera. Wstawić do lodówki.Ciasto:Do wysokiego garnka wlać wodę, dodać margarynę oraz szczyptę soli i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodać przesianą mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Gdy masa delikatnie przestygnie wbijać jaja pojedynczo, cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitej masy.Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch form nasmarowanych tłuszczem i posypanych mąką pszenną bądź wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie wstawić do piekarnika i piec 15 – 20 minut w temperaturze 200°C. Ostudzić.Na jedno z upieczonych ciast nałożyć krem i przykryć je drugim ciastem, odstawić w chłodne miejsce. Karpatkę podawać posypaną cukrem pudrem.