ßßß
Składniki na 2 porcje:Spód:30 g orzechów włoskich4 łyżki stołowe płatków owsianych błyskawicznych1 łyżka stołowa cukru brązowego3 pełne łyżki stołowe masłaWarstwa kokosowa:150 ml śmietany kremówki3 łyżki likieru kokosowego2 łyżki stołowe cukru pudru2 łyżki stołowe mleka kokosowegoWarstwa czekoladowa:150 ml śmietany 30% lub 36%2 łyżki stołowe cukru pudruKarmel:2 łyżki cukru¼ szklanki wody2 łyżki śmietany 30%2 pełne łyżki masłaDodatkowo:5 łyżek stołowych wody1 łyżeczka żelatynySposób przygotowania:Spód:Orzechy posiekać na drobno. Płatki owsiane zmielić za pomocą blendera bądź robota kuchennego. Masło rozpuścića następnie wymieszać z orzechami, płatkami owsianymi i cukrem. Przełożyć do pucharków nie ugniatając warstwy.Karmel:Do rondla wsypać cukier i podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania brązowego koloru i płynnej konsystencji. Następnie dodać wodę (może skwierczeć i pryskać), po czym mieszać, aż krystaliczne ciało stałe będzie znów płynne. Dodać śmietanę i mieszać na wolnym ogniu jeszcze przez 4 minuty.Na koniec dodać masło i podgrzewać, aż do rozpuszczenia, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.Warstwa kokosowa:Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wrzącej wody, wymieszać i przestudzić.Śmietanę ubić na sztywno za pomocą miksera, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać na zmniejszonych obrotach. Połowę ubitej śmietany przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki. Do pozostałej ilości dodać mleko kokosowe, likier kokosowy oraz cukier puder i delikatnie wymieszać na zmniejszonych obrotach miksera.Warstwa czekoladowa:Czekoladę przełożyć do żaroodpornej miski. Ustawić miskę nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i mieszać,aż czekolada się stopi. Odstawić do przestygnięcia. Następnie zmiksować z cukrem pudrem i śmietaną kremówką z lodówki.Wykończenie:Na orzechowy spód nakładać warstwę kokosową na przemian z warstwą czekoladową. Polać przestudzonym płynnym karmelem.