ßßß Cookit - przepis na Deser śmietanowo-czekoladowy

Deser śmietanowo-czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Składniki na 2 porcje:
Spód:
30 g orzechów włoskich
4 łyżki stołowe płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka stołowa cukru brązowego
3 pełne łyżki stołowe masła
Warstwa kokosowa:
150 ml śmietany kremówki
3 łyżki likieru kokosowego
2 łyżki stołowe cukru pudru
2 łyżki stołowe mleka kokosowego
Warstwa czekoladowa:
150 ml śmietany 30% lub 36%
2 łyżki stołowe cukru pudru
Karmel:
2 łyżki cukru
¼ szklanki wody
2 łyżki śmietany 30%
2 pełne łyżki masła
Dodatkowo:
5 łyżek stołowych wody
1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania:
Spód:
Orzechy posiekać na drobno. Płatki owsiane zmielić za pomocą blendera bądź robota kuchennego. Masło rozpuścić
a następnie wymieszać z orzechami, płatkami owsianymi i cukrem. Przełożyć do pucharków nie ugniatając warstwy.
Karmel:
Do rondla wsypać cukier i podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania brązowego koloru i płynnej konsystencji. Następnie dodać wodę (może skwierczeć i pryskać), po czym mieszać, aż krystaliczne ciało stałe będzie znów płynne. Dodać śmietanę i mieszać na wolnym ogniu jeszcze przez 4 minuty.
Na koniec dodać masło i podgrzewać, aż do rozpuszczenia, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
Warstwa kokosowa:
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wrzącej wody, wymieszać i przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno za pomocą miksera, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać na zmniejszonych obrotach. Połowę ubitej śmietany przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki. Do pozostałej ilości dodać mleko kokosowe, likier kokosowy oraz cukier puder i delikatnie wymieszać na zmniejszonych obrotach miksera.
Warstwa czekoladowa:
Czekoladę przełożyć do żaroodpornej miski. Ustawić miskę nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i mieszać,
czekolada się stopi. Odstawić do przestygnięcia. Następnie zmiksować z cukrem pudrem i śmietaną kremówką z lodówki.
Wykończenie:
Na orzechowy spód nakładać warstwę kokosową na przemian z warstwą czekoladową. Polać przestudzonym płynnym karmelem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_deser-smietanowo-czekoladowy.html