Wykonanie

Zainspirowana przepisem z bloga Keep Fit in Style, postanowiłam spróbować w końcu jaglanki na
mleku, którą do tej
pory przygotowywałam zawsze przy użyciu
wody. Nie jestem fanką
mleka, do tego zawsze odrzucał mnie jego zapach przy podgrzaniu. Dlatego też, zdecydowałam się na użycie
mleka kokosowego, którego cudowny aromat wyczuwam w pokoju do tej
pory...W lodówce znalazłam też
mango, które leżało tam już dłuższy czas - było więc bardzo dojrzałe i słodkie.
Mleko kokosowe +
mango = kompozycja idealna!Czego potrzebujesz?- 250 ml
mleczka kokosowego- 5 łyżek
płatków jaglanych- 2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego- 1 dojrzałe
mango- 1 łyżeczka
wiórków kokosowych- 1 łyżka pestek dyni- 1 łyżeczka
miodu (jeżeli chcecie wersję bardzo słodką)
Mleko podgrzewamy w garnuszku, dodajemy
siemię lniane,
płatki jaglane i
wiórki kokosowe. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając. Zdejmujemy z gazu, dodajemy pestek dyni i odstawiamy na 2-3 minuty do przestudzenia.W tym czasie obieramy
mango i kroimy je w kostkę/paski.Do lekko ostudzonej jaglanki dodajemy
miodu (nie gotujemy jaglanki z
miodem, bo
traci on wtedy część swoich właściwości) i przekładamy do miseczki. Na wierzch nakładamy pokrojone
mango.Najlepiej smakuje o poranku, ze świeżo zaparzoną
kawą... :)