ßßß
Od pewnego czasu zaczęłam rozglądać się za nim w sklepach, aż pewnego dnia znalazłam go na rynku zaraz obok mieszkania. Kupiłam niewielki pęk jarmużu i zadowolona ruszyłam do domu. Sprzedawca podpowiedział mi, żebym na noc przetrzymała go w zamrażarce, bo podobno ma wtedy lepszy smak.Tego samego dnia, kupiłam też ekologiczny ser kozi od Pana specjalizującego się w wyrobach z mleka koziego - do najtańszych nie należał, ale smak był tego wart!Po dwóch dniach od zakupy miałam okazję wykorzystać oba produkty - ponieważ akurat naszła mnie ogromna ochota na pożywnego omleta, postanowiłam zaryzykować i spróbować połączyć wszystkie składniki ze sobą. Wyszło bardzo zdrowo, smacznie i pożywnie :)
Czego potrzebujesz?- jedną łodygę jarmużu- kilka plastrów sera koziego, takiego gęstego, o konsystencji podobnej do sera halloumi czy mozzarelli.- 3 jajka- 2 łyżki mąki gryczanej (inna bezglutenowa też się sprawdzi)- 1 łyżeczka suszonej bazylii- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego- sól i pieprz dla smaku- 1/2 łyżeczki kurkumy- 1/2 łyżeczki tymiankuJajka mieszamy wraz z mąką i przyprawami. Jarmuż rwiemy na mniejsze części, dorzucamy do miski i łączymy. Smażmy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, żeby spód się nie spalił, a góra delikatnie się ścięła. Gdy omlet będzie prawie gotowy, na wierzch kładziemy plasterki sera koziego. Smażymy jeszcze chwilę, aż do momentu lekkiego roztopienia się sera.
Smacznego! :)