Wykonanie
Jedliście kiedyś
jarmuż ? Ja w tym tygodniu miałam okazję spróbować go po raz pierwszy. Ostatnio zrobiło się głośno na jego temat - ma on bowiem moc pozytywnych i korzystnych właściwości, witamin i minerałów, m.in:- zawiera przeciwutleniacze (antyoksydanty),- ma właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe,- jest bogaty w beta-karoten, żelazo, wapń,- zawiera też witaminy C, A, K.

Od pewnego czasu zaczęłam rozglądać się za nim w sklepach, aż pewnego dnia znalazłam go na rynku zaraz obok mieszkania. Kupiłam niewielki pęk
jarmużu i zadowolona ruszyłam do domu. Sprzedawca podpowiedział mi, żebym na noc przetrzymała go w zamrażarce, bo podobno ma wtedy lepszy smak.Tego samego dnia, kupiłam też ekologiczny
ser kozi od Pana specjalizującego się w wyrobach z
mleka koziego - do najtańszych nie należał, ale smak był tego wart!Po dwóch dniach od zakupy miałam okazję wykorzystać oba produkty - ponieważ akurat naszła mnie ogromna ochota na pożywnego omleta, postanowiłam zaryzykować i spróbować połączyć wszystkie składniki ze sobą. Wyszło bardzo zdrowo, smacznie i pożywnie :)

Czego potrzebujesz?- jedną łodygę
jarmużu- kilka plastrów
sera koziego, takiego gęstego, o konsystencji podobnej do
sera halloumi czy
mozzarelli.- 3
jajka- 2 łyżki
mąki gryczanej (inna bezglutenowa też się sprawdzi)- 1 łyżeczka suszonej
bazylii- 1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego-
sól i
pieprz dla smaku- 1/2 łyżeczki
kurkumy- 1/2 łyżeczki
tymiankuJajka mieszamy wraz z
mąką i
przyprawami.
Jarmuż rwiemy na mniejsze części, dorzucamy do miski i łączymy. Smażmy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, żeby spód się nie spalił, a góra delikatnie się ścięła. Gdy omlet będzie prawie gotowy, na wierzch kładziemy plasterki
sera koziego. Smażymy jeszcze chwilę, aż do momentu lekkiego roztopienia się
sera.

Smacznego! :)