Wykonanie
Z reguły staram się nie wrzucać zbyt dużej ilości przepisów owsianek/gryczanek/jaglanek, bo ich wersji jest tysiące i każdy lubi co innego. Jednak tym razem postanowiłam podzielić się z
Wami bardzo fajną kompozycją
smakową. Gryczanka ma ciekawy kwaskowy posmak, dzięki kombinacji
kiwi i
granatu. Do tego
wiórki kokosowe i mamy iście egzotyczną propozycję
śniadaniową !
Płatki gryczane bez dwóch zdań są moją ulubioną odmianą
płatków śniadaniowych - nie mają goryczki tak jak
płatki jaglane i mają znacznie przyjemniejszą konsystencję niż
płatki owsiane. Ostatnio zamówiłam aż 4 paczki tego specjału! :)

Czego potrzebujesz?- 60 g
płatków gryczanych (ilość oczywiście modyfikujcie według własnych potrzeb)- około 1 szklanki
mleka sojowego- 1
kiwi- 1/2
granatu- 1 łyżeczka
siemienia lnianego- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1 łyżka wiórek
kokosowych- 1-2 łyżki
amarantusa ekspandowanego
Płatki,
siemię lniane,
cynamon i
wiórki kokosowe zalewamy
mlekiem i stawiamy na mały ogień. Gotujemy przez około 5 minut, a następnie przekładamy do miski.
Kiwi obieramy i kroimy w plasterki, a następnie kładziemy na wierzch gryczanki.
Granat obieramy (uwaga na pryskanie! Zaopatrzcie się lepiej w fartuch lub czarną bluzkę) i połowę
owocu wrzucamy do miski. Dosypujemy
amarantus i gotowe!