Wykonanie
Składniki na 2 porcje:4
żółtka4 łyżki
cukru pudru50 g półsłodkiej
czekolady125 ml
wina marsala (lub innego
słodkiego wina)
kakao do posypaniaSposób przygotowania:
Żółtka przełożyć do żaroodpornej miski, dodać
cukier a następnie ubijać mikserem, aż powstanie puszysta i jasna masa.
Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej i domieszać ją do
jajek. Następnie połączyć z
winem marsala.Miskę ustawić nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu
wodą i ubijać mikserem na najniższych obrotach.Delikatnie podgrzewać cały czas ubijając rózgą aż krem zgęstnieje (może to trwać nawet 15 - 20 minut), nie należy jednak gotować zbyt długo, aby nie powstała zbita i twarda masa.Krem zabajone przelać do pucharków, posypać
kakao i natychmiast podawać na ciepło najlepiej z dodatkiem
ciasteczek zbożowych.