ßßß
Składniki na 2 porcje:4 żółtka4 łyżki cukru pudru50 g półsłodkiej czekolady125 ml wina marsala (lub innego słodkiego wina)kakao do posypaniaSposób przygotowania:Żółtka przełożyć do żaroodpornej miski, dodać cukier a następnie ubijać mikserem, aż powstanie puszysta i jasna masa.Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej i domieszać ją do jajek. Następnie połączyć z winem marsala.Miskę ustawić nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą i ubijać mikserem na najniższych obrotach.Delikatnie podgrzewać cały czas ubijając rózgą aż krem zgęstnieje (może to trwać nawet 15 - 20 minut), nie należy jednak gotować zbyt długo, aby nie powstała zbita i twarda masa.Krem zabajone przelać do pucharków, posypać kakao i natychmiast podawać na ciepło najlepiej z dodatkiem ciasteczek zbożowych.