Wykonanie
Jabłecznik08 Maja 2013 Gotowanie ze stylemJabłecznik to ciasto bardzo szybkie do przyrządzenia pod warunkiem, że
jabłka przygotujemy dzień wcześniej bądź wykorzystamy gotowe zapasy zimowe w postaci
konfitury w słoiku. Każda szarlotka i jabłecznik smakują najlepiej z antonówką. Niezwykła woń tego
jabłka oraz lekko kwaśny posmak wspaniale komponują się ze słodkim
ciastem kruchym i
cynamonem.Prosty jabłecznik na kruchym cieście
Składniki :Ciasto:3
jajka½ kg
mąki pszennej1 opakowanie
cukru wanilinowego2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietany 18%100 g
cukru200 g
masła roślinnegoJabłka:2 kg
jabłek najlepiej o lekko kwaśnym smaku np. antonówek50 g
masła roślinnego½ szklanki
cukru1 pełna łyżka
kisielu pomarańczowego bądź 2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
cynamonuDodatkowo:forma do pieczenia o wymiarach 25 x 36 cmSposób przygotowania:
Jabłka:
Jabłka obrać, wydrążyć z gniazd nasiennych i pokroić w drobne plastry.Na dnie garnka umieścić 2 łyżki stołowe
masła roślinnego, przełożyć
jabłka i prażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając za pomocą łyżki, by się nie przypaliły. Gdy
jabłka będą już miękkie i wodniste dodać
cukier i
cynamon, po czym dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.Dodać
kisiel bądź
mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.Ciasto kruche:Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na stolnicy na kształt formy, w której pieczemy ciasto.Wykończenie:Piekarnik nagrzać do 170°C. Formę nasmarować
masłem i posypać
mąką pszenną bądź wyłożyć papierem do pieczenia.Nałożyć pierwszą warstwę ciasta, następnie
jabłka i ponownie ciasto.Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut zwracając uwagę na to, czy wierzch nie jest zbyt zarumieniony. Można wówczas nakryć ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.Porcję jabłecznika przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Moje uwagi:
Jabłka można przygotować dzień wcześniej, wówczas odejdzie nam najbardziej czasochłonny element pracy.Do jabłecznika najlepiej jest dodawać
jabłka o niezbyt słodkim smaku np. antonówki.Podczas prażenia
jabłek możemy dodać nieco
wody, by nie przywarły do garnka.