ßßß
Słodycz białej czekolady, głęboki smak gorzkiej, a w dodatku słone pistacje. Czy można chcieć czegoś więcej? Chyba nie. To jedno z lepszych połączeń smakowych, jakie udało mi się ostatnio zdziałać. Te czekoladki wprawiają o zawrót głowy. Są nie tylko niezwykle pyszne, ale i dosyć łatwe w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników i możecie rozkoszować się tymi pralinkami.składniki(ok. 25 czekoladek):100 g pistacji20 g cukru pudru40 g kremówki 36%30 g białej czekolady1 łyżeczka ekstraktu waniliowego150 g gorzkiej czekoladyCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Kiedy masa będzie odpowiednia przy pomocy pędzelka smarować dna oraz boki gniazd foremki do czekoladek. Warstwa powinna być na tyle gruba, aby pralinki nie popękały przy wyjmowaniu. Wstawić do lodówki aż czekolada stężeje. Resztę czekolady zostawić na później. W tym czasie przygotować nadzienie. Pistacje zmiksować blenderem jak najdrobniej. Kremówkę oraz ekstrakt waniliowy umieścić w rondelku i zagotować. Do gorącej śmietki dodać białą czekoladę i odstawić na 2 minuty i dobrze wymieszać. Następnie do masy z czekolady dodać zmielone pistacje oraz cukier puder, połączyć i odstawić do wystudzenia. Nadzieniem napełniać czekoladowe gniazda w foremce. Pozostałą czekoladę ponownie rozpuścić i przy pomocy pędzelka smarować masę pistacjową, tak aby zamknąć czekoladki. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować białą czekoladą wedle uznania.Smacznego! :)