Wykonanie
Słodycz białej czekolady, głęboki smak gorzkiej, a w dodatku słone
pistacje. Czy można chcieć czegoś więcej? Chyba nie. To jedno z lepszych połączeń
smakowych, jakie udało mi się ostatnio zdziałać. Te
czekoladki wprawiają o zawrót głowy. Są nie tylko niezwykle pyszne, ale i dosyć łatwe w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników i możecie rozkoszować się tymi pralinkami.składniki(ok. 25
czekoladek):100 g
pistacji20 g
cukru pudru40 g kremówki 36%30 g
białej czekolady1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego150 g
gorzkiej czekoladyCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i odstawić do przestudzenia. Kiedy masa będzie odpowiednia przy pomocy pędzelka smarować dna oraz boki gniazd foremki do
czekoladek. Warstwa powinna być na tyle gruba, aby pralinki nie popękały przy wyjmowaniu. Wstawić do lodówki aż
czekolada stężeje. Resztę
czekolady zostawić na później. W tym czasie przygotować nadzienie.
Pistacje zmiksować blenderem jak najdrobniej. Kremówkę oraz ekstrakt
waniliowy umieścić w rondelku i zagotować. Do gorącej
śmietki dodać
białą czekoladę i odstawić na 2 minuty i dobrze wymieszać. Następnie do masy z
czekolady dodać zmielone
pistacje oraz
cukier puder, połączyć i odstawić do wystudzenia. Nadzieniem napełniać
czekoladowe gniazda w foremce. Pozostałą
czekoladę ponownie rozpuścić i przy pomocy pędzelka smarować masę
pistacjową, tak aby zamknąć
czekoladki. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować
białą czekoladą wedle uznania.Smacznego! :)
