Wykonanie

Ostatnio coraz bardziej przekonuję się do małych form deserów. Są bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników. Po za tym najczęściej przyrządzenie ich nie wymaga włączania piekarnika co jest ogromnym plusem, kiedy brakuje czasu lub nie sprzyja ku temu temperatura powierza. Ponadto pozytywnie wpływają na kreatywność i łączenie smaków.składniki:100 ml kremówki 36%150 g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego3 łyżki
cukru pudru1 szczypta
kardamonu1 szczypta
soliprażone i solone
pistacjePistacje obrać z łupinek i drobno posiekać. Kremówkę,
cukier puder,
sól,
kardamon oraz ekstrakt z
wanilii umieścić w rondlu i mocno podgrzać cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać
czekoladę połamaną na kostki i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do dokładnego połączenia składników. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut aż zgęstnieje. Ze schłodzonej masy formować w dłoniach kulki dowolnej wielkości.
Czekoladowe trufle obtaczać w drobno posiekanych pistacjach.Smacznego! :)
