Wykonanie
< Sernik o smaku
cytrynowymdomowy sok z
malin >
dżem wiśniowy domowy
Dżemy możemy wykonywać na różne sposoby, oraz z różnymi dodatkami. Podany przepis jest na tradycyjny
dżem z
wiśni. Możemy go wysmażać tylko z dodatkiem
cukru ( najbardziej babciny
dżem i najmniej przetworzony) lub dodać substancje żelujące typu Żelfix,Dżemix a najbardziej naturalna substancja zagęszczająca to Pektyna ( zdrowa bo pochodzenia czysto
owocowego, nie zawierająca chemi)
dżem możemy zrobić słodki lub mniej słodki w zależności ile dodamy
cukru na kilogram
owoców. To którą metodę wybierzemy zależy od nas.
Przepis:Na 1 kg
wiśni dodajemy przeważnie 300-500 gr
cukru( ja dałam 500 gr,
dżem wyszedł słodki i nie ma co dawać więcej jak 500 gr)1 łyżka kwasku
cytrynowego ( aby
dżem był słodko-
winny)Żelfix lub pektyna do zagęszczenia lub ominąć ten dodatek i robić metodą wysmażania tylko z
cukrem.
Wykonanie:
Wiśnie myjemy dwa
razy w wodzie.
Wisnie należy wydrolować z pestek, w tym celu należy kupić specjalną maszynkę do drylowania
wiśni. Nie jest ona
droga, kosztuje od 16 do 25 zł w zależności gdzie ją kupimy.Do garnka w którym będziemy robić
dżem wrzucamy
wiśnie oraz zasypujemy je
cukrem. Odstawiamy na ok 30 minut, może być dłużej- aby sok puścił.Następnie na większym gazie zagotowujemy całość ( wytworzy się wtedy bardzo dużo soku z
wiśni i pianka) skręcamy moc kuchenki na mały i smażymy bez przykrycia mieszając co jakiś czas, zwłaszcza gdy
dżem zacznie gęstnieć i może się przypalić do dna garnka.Należy odlać trochę soku do słoiczków, ponieważ zbyt dużo soku spowoduje że bardzo długo będziemy wysmażać
dżem a w przypadku wersji kiedy dodamy środek żelujący będziemy
mieli efekt gdzie w
dżemie jest mało
owoców a więcej
galaretki.Ja odlałam z każdego garnka w którym robiłam
dżem po połowie
dżemu i wyszły mi 4 słoiczki soku z 9 kg
wiśni.Jeśli robimy z żelfixem lub pektyną to przepis wykonani zawsze jest z tyłu opakowania. żelfix kupujemy odpowiedni do ilości
cukru jaki chcemy dodać do
dżemu. Sa dwa rodzaje żelfixu, na 350 gr
cukru oraz na 500 gr
cukru. Nie widziałam nigdy żelfixu na 1 kg
cukru choć może i bywa ale 1kg
cukru do
dżemu to kosmiczna przesada według mnie. Pektyna jest super do zgęszczania ale ciężko ją dostać w sklepie, najlepiej zamówić przez np.allegro (Ja tam zamawiam właśnie)Jeśli robimy metodą tradycyjną czyli długotrwałym procesem wysmażania
owoców z
cukrem to najbardziej znany przepis jest taki aby wysmażać
dżem przez 3 dni po 1-1.5 godziny dziennie. Podobno taki smak
dżemu smażonego 3-dniowymi etapami jest najsmaczniejszy. Można też smażyć od razu tyle godzin aż
dżem nam zgęstnieje na taką konsystencję jaka nam najbardziej odpowiada.Ja zawsze
dżem zostawiam aż wystygnie w garnku i wtedy sprawdzam czy jego gęstość mi odpowiada a następnie ponownie go zagotowuje i przelewam gorący do słoików. Najczęściej jednak ludzie sprawdzają
dżem metodą talerzykową ale ja jakoś nigdy jej nie stosuje więc nie
będę jej opisywać.Gorący
dżem (jest on wtedy bardzo płynny)wlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na ręczniczku aż do momentu ostygnięcia
dżemu.
Dżem wtedy się zassie i nie trzeba już go pasteryzować w garnku z wrzątkiem lub piekarniku. Jet to bardzo dobra metoda i szybka.
Podczas przygotowywania
dżemu mamy miłą niespodziankę i dodatkowo uzyskujemy
sok wiśniowy (ja używam zimą do
herbat)
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Sernik o smaku
cytrynowymdomowy sok z
malin >