Ugotuj.to > Przepisy kulinarne > ABC gotowania > Słownik pojęćWanilia26 . 02.2008 , aktualizacja: 03 . 12.2012 16:51A A AWanilia (Shutterstock)Wanilię pozyskuje się ze strączków (zwanych laskami wanilii) meksykańskiej orchidei. Jest ona niezwykle cenioną i jedną z najdroższych - obok szafranu i kardamonu - przyprawą kuchenną. Wanilia ma słodki, silny smak. Można używać proszku, olejku albo cukru waniliowego. Uwaga: Ze względu na wysoką cenę wanilia bywa często zastępowana proszkiem o podobnym zapachu. Należy więc zwrócić uwagę na to, czy kupujemy w sklepie prawdziwy produkt waniliowy, czy zaledwie wanilinowy. W sklepach z egzotyczną żywnością można kupić laski wanilii, najlepsze są te oleiste i giętkie.Jak uzyskać aromat z laski wanilii?Deser z kaszy perłowej z miętą i waniliąFlan waniliowyBabeczki waniliowo-kokosowe z kremem kokosowymWaniliowe serduszkaKruszonka z jabłkiem i sosem waniliowymZobacz więcej na temat:słownik kulinarny