Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor joanna63

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)
Nalewka śliwkowa - składniki:* 1 kg świeżych węgierek* 10 dag suszonych
śliwek bez pestek* 3 dag
rodzynków*
laska wanilii* 50 dag
cukru* po pół litra
spirytusu i
wódkiNalewka śliwkowa - sposób przygotowania:
Owoce umyć, osuszyć, wypestkować (1/10 zostawić) i wraz z umytymi
rodzynkami,
suszonymi śliwkami i odłożonymi pestkami włożyć do słoja. Zasypać
owoce cukrem, a gdy puszczą sok, zalać
spirytusem i odstawić na 3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Zlać
alkohol do pustego słoja, zamknąć i odstawić. Do naczynia z
owocami wlać
wódkę, włożyć
wanilię, zamknąć go i odstawić. Po 2 tygodniach zlać nalew, osączając
owoce. Wymieszać oba nalewy, starannie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 6 miesięcy w zaciemnione chłodne miejsce.
Nalewki - lato zamknięte w butelce

używane do robienia i przechowywania
nalewek powinny być dokładnie umyte, wyparzone i osuszone.
Nalewka wiśniowa
Nalewka na gruszkach
Nalewka śliwkowaPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu