ßßß Cookit - przepis na Nalewka śliwkowa

Nalewka śliwkowa

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor joanna63
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: trudne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (7 głosów)
Nalewka śliwkowa - składniki:
* 1 kg świeżych węgierek
* 10 dag suszonych śliwek bez pestek
* 3 dag rodzynków
* laska wanilii
* 50 dag cukru
* po pół litra spirytusu i wódki
Nalewka śliwkowa - sposób przygotowania: Owoce umyć, osuszyć, wypestkować (1/10 zostawić) i wraz z umytymi rodzynkami, suszonymi śliwkami i odłożonymi pestkami włożyć do słoja. Zasypać owoce cukrem, a gdy puszczą sok, zalać spirytusem i odstawić na 3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Zlać alkohol do pustego słoja, zamknąć i odstawić. Do naczynia z owocami wlać wódkę, włożyć wanilię, zamknąć go i odstawić. Po 2 tygodniach zlać nalew, osączając owoce. Wymieszać oba nalewy, starannie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 6 miesięcy w zaciemnione chłodne miejsce.
Nalewki - lato zamknięte w butelce
używane do robienia i przechowywania nalewek powinny być dokładnie umyte, wyparzone i osuszone. Nalewka wiśniowa Nalewka na gruszkach Nalewka śliwkowa
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19292971/nalewka+sliwkowa/p